Teollisuuden palkansaajat: Fuusioissa on turvattava suomalaiset työpaikat

|
Uutinen
Kuuntele

Teollisuuden palkansaajat TP on huolissaan valtio-omisteisten suomalaisyritysten valumisesta ulkomaalaisiin käsin. Aikaisemmat jäljet ja esimerkit pelottavat, TP toteaa.

Ruotsalainen teräsjätti SSAB ja suomalainen Rautaruukki ilmoittivat keskiviikkona yhdistymisaikeistaan. Vastaavia yhdistymisiä on nähty viime vuosina useita. Yhteistä monelle yritysjärjestelylle ja fuusiolle on ollut, että ne ovat vaikuttaneet viime kädessä kielteisesti aikaisemmin suomalaisessa määräysvallassa olleiden yritysten toimintaan Suomessa.

Stora Ensossa määräysvalta on käytännössä siirtynyt pois Suomesta ja suomalaisia toimintoja ajetaan alas. Telia Sonerassa on käynyt samoin, vaikka myös Ruotsin valtion piti luopua omistuksestaan.

- Tytäryhtiötalous ei ole se suunta, johon suomalaisen teollisuuden tukipilareita tulee siirtää. Se merkitsee valitettavasti usein toiminnan kehittämisen loppumista tai ainakin vähenemistä kotimaassa. Valtiovallan tuleekin varmistaa, että suomalainen osaaminen ja työpaikat säilyvät täällä myös fuusioissa ja niiden jälkeen, TP vaatii.

Suomessa tarvitaan järkevää ja pitkäkestoista teollisuus- ja elinkeinopolitiikkaa. Se estäisi osaltaan sellaisten yksittäisten ratkaisujen syntymisen, joiden pitempikestoiset vaikutukset sitten yllättävät.

Myös valtion omistuksista vastaavan Solidiumin roolia on selkeytettävä.

TP muistuttaa, että yrityskaupat voivat parhaimmillaan antaa myös mahdollisuuksia teollisuuden kehittämiseen ja säilyttämiseen Suomessa. Tämä toteutuu kuitenkin vain siten, että suomalaisten eduista pidetään kiinni.

----------
Teollisuuden palkansaajat (TP) on vuonna 2013 rekisteröity yhdistys, johon kuuluu 13 ammattiliittoa kaikista keskusjärjestöistä. TP:n jäsenliittoja ovat Metalliliitto, Ammattiliitto Pro, Insinööriliitto IL, Tekniikan Akateemisten Liitto TEK, TEAM, Suomen Ekonomiliitto SEFE, Paperiliitto, Puu- ja erityisalojen Liitto, Sähköalojen ammattiliitto, Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO, Suomen Konepäällystöliitto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä Veturimiesten liitto. TP:n edustamilla aloilla työskentelee noin 750 000 ihmistä.