Teknologiateollisuuden kenttäkierros käynnissä

|
Uutinen
Kuuntele

Ammatillisen järjestäytymisen tärkeys ja jäsenyyden edut ovat esillä Tampereella käynnistyneellä YTN:n teknologiateollisuuden syksyn kenttäkierroksella.

Perinteisen kenttäkierroksen toteuttamistapa poikkeaa tänä vuonna hieman totutusta. Kiertueen kohteina ovat korostetusti paikkakunnat, eivät yksittäiset yritykset.

– Toki tilaisuuksien osanotto edelleen nojaa kunkin alueen suuriin yrityksiin, mutta yksi ajatus on koota eri yritysten ylempiä toimihenkilöitä vaihtamaan ajatuksia ja tutustumaan toisiinsa, teknologiateollisuuden vastuullinen asiamies Hannu Takala kertoo.

Syyskiertueen teemana on ammatillisen järjestäytymisen tärkeys otsikolla Yksin et pärjää. Takalan mukaan jäsenyydestä puhuminen ei ole valikoitunut aiheeksi sattumalta.

– Siitä, miten luottamusmiesten pitää suhtautua työpaikalla niin sanottuihin villeihin eli järjestäytymättömiin, puhutaan jokaisessa luottamusmiesseminaarissa. Puhe on välillä aika kovaakin, tarjotut keinot myös. Ilmeisesti teknologiateollisuudessa työskentelevien ylempien enemmistö on tässä suhteessa eräänlaista hard rock-osastoa, hän sanoo.

Takalan mukaan kenttäkierroksella painotetaan ennen muuta jäsenyyden tuomia etuja. Hänen mielestään ne eivät ole vain yksilöllisiä vaan kollektiivisia.

– Joku voi pitää ajatusta vanhanaikaisena, mutta jokainen jäsen parantaa kaikkien hyvinvointia työpaikalla. Reilut työelämän pelisäännöt syntyvät yhdessä, ei sooloilemalla, hän jatkaa.

Kolmentoista tilaisuuden kiertue päättyy 19. marraskuuta Helsinkiin.

Palkkaratkaisu puhuttaa

Kenttäkierroksen Tampereen tilaisuudessa puhuttiin myös työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen vuoden palkkaratkaisusta. Mikäli paikallista palkkaratkaisua ei tehdä, teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus tuo 0,4 prosentin korotuksen ensi vuoden maaliskuussa.

– Nyt on aika arvioida kevään palkkaratkaisua sen suhteen, mikä on viisasta. Sopimuksessa on perälauta, mutta jos korotuksista halutaan sopia paikallisella palkkaratkaisulla, sen aika on nyt. Takaraja on lokakuun loppu, Takala sanoo.

Tampereella pohdittiin muun muassa sitä, kannattaako yrityksessä tarttua työnantajan tarjoamaan esitykseen lykätä korotusta, mikä tietäisi hieman isompaa korotusprosenttia. Paikallisesti voidaan toki myös sopia korotuksen aikaistamisesta.

Takalalla ei ollut yhtä ja oikeaa vastausta kysymykseen. Hänen mukaansa hyvä tapa on selvittää edustettavien mielipidettä asiaan etukäteen ja sen pohjalta ratkaista, mikä on kaikille parasta

– Työnantajalla on toki kova halu näyttää, että palkoista voidaan sopia myös paikallisesti. Tällä kierroksella se on ainakin halpaa, Takala pohtii.

Tulevat tapahtumat
  • ti 11.11., klo 11-12.30, Jyväskylä, Sokos Hotel Alexandra,
  • Hannikaisenkatu 35
  • to 13.11.,klo17-18.30, Kuopio, Sokos Hotel Puijonsarvi,
  • Minna Canthin katu 16
  • to 13.11., klo 11-12.30, Varkaus, Scandic Oscar, Kauppatori 4
  • ti 18.11., klo 11-12.30, Vantaa, Sokos Hotel Vantaa, Hertaksentie 2
  • ti 18.11., klo 11-12.30, Espoo, Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapionaukio 3
  • ke 19.11., klo 17.30-19, Oulu, Sokos Hotel Arina, Pakkahuoneenkatu 16
  • ke 19.11.,klo 17-18.30, Helsinki, YTN-talo, Ratavartijank. 2 A, Seminaariluokka 3. krs.
Tilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki teknologiateollisuuden YTN-liittojen jäsenet sekä jäsenyyttä harkitsevat. Tarjoilujen vuoksi tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen. Valitse tilaisuus, mihin haluat osallistua ja ilmoittaudu tästä linkistä.