Teknologiaa omin käsin

|
Uutinen
Kuuntele

Uuden teknologian myötä itse tekeminen on kokenut renessanssin. Espoon Mini Maker Faire -tapahtuma tarjoili elämyksiä niin pienille kuin isommillekin insinööreille.

Aalto Design Factoryssä on lauantaiaamupäivänä aikamoinen tohina. Suomen ensimmäisessä Mini Maker Faire -tapahtumassa on esillä kymmeniä tee-se-itse -projekteja ja työpajoja, joissa kävijä pääsee tekemään itse.

Tutki-Kokeile-Kehitä -teknologiakilpailun ständillä askarrelleen pikkuinsinöörin sähköveneen potkuri pyörii vimmatusti. Mutta kas, vesialtaassa se alkaakin peruuttaa.

– Ei hätää, käännetään vain paristo toisin päin, askartelijoita ohjaava TEKin asiamies Tuula Pihlajamaa neuvoo.

Työpajassa hääräävien lasten innostus tarttuu. Simppeleistä aineksista syntyy nopeasti valmista.  Nappiparistoon teipattu ledi syttyy loistamaan, samoin askartelijan silmät.

– Omin käsin tehty on takuulla hauskempi kuin kaupasta ostettu, TEKin nuorisoprojekteja vetävä Pihlajamaa pohtii.

Toisessa päässä Design Factorya lavalle nousee aurinkosähköharrastaja Janne Käpylehto. Hän muistuttaa että fossiiliset polttoaineet ovat vain ohimenevä vaihe ihmiskunnan historiassa. Miehen tee-se-itse -projektien track record on vaikuttava.

Käpylehto on sähköistänyt aurinkovoimalla muun muassa pyöräilevän jäätelökauppiaan kylmälaitteet, aurinko-dj:n soittokamat ja kahden helsinkiläiskahvilan kännykänlatauspisteet. Käpylehto on kehittänyt Suomen ensimmäisen kerrostaloasukkaan oman aurinkopaneelijärjestelmän, joka tuottaa vuodessa enemmän sähköä kuin hän kuluttaa. Käpylehto on myös tietokirjailija, jonka Mökille sähköt auringosta ja tuulesta -teosta on myyty jo 4 000 kappaletta.

– Energiankuluttajan ei tarvitse olla pelkkä sähkölaskun maksaja, hän kannustaa kuulijoita energia-askarteluun.
 

Osa maailmanlaajuista ilmiötä

Kalifornian San Mateossa kymmenen vuotta sitten ensi kertaa järjestetty Maker -festivaali on kasvanut jättitapahtumaksi, ja levittäytynyt ympäri maailmaa Mini Maker Faire -satelliittitapahtumien kautta. Toinen vuosittainen päätapahtuma World Maker Faire New York veti viimeksi paikalle 55 000 tee-se-itse -kulttuurista kiinnostunutta. Vuonna 2012 ensi kertaa järjestetty suomalainen WÄRK:fest on tänä vuonna ensi kertaa osa kansainvälistä Maker Faire -tapahtumakonseptia.

Jos itse tekemisen luulee rajoittuvan nikkarointiin ja ompeluun, käynti Maker-tapahtumassa avaa silmät: robotteja, animaatioita, 3D-tulostimia ja Hacklab-työtiloja. Uusi teknologia mahdollistaa aikaisemmin harrastajan ulottumattomissa olleet askarteluhankkeet, internet taas omien projektien dokumentoinnin ja jakamisen ympäri maailmaa.

Maker-kulttuurin kuuluva avoimuus ja tiedon jakaminen näkyy myös Design Factoryn messuständeillä. Itse tehtyjä esitellään ylpeinä.
 

Kahvia ja 3d-tulosteita

Kahviharrastaja Joni Tammistoa ei Rancilion hintava espressokone tyydyttänyt vakiokuntoisena. Tammisto pitää pitkän luennon muokkaamansa kahvikoneen älykkäästä lämmönsäätöelektroniikasta. Selviää, että aivan tehdastekoiselta näyttävän laitteen koteloa on suurennettu, jotta toinen boileri mahtuisi koneen sisään.

– Höyrylle ja kahville omansa, koska niillä on oma lämpötilansa.

Toimintaa ohjaa kosketusnäyttö ja vettä ei tarvitse lisätä koskaan, sillä laite on liitetty vesijohtoon.

Tammiston rakentaman rumpumallisen kahvinpaahtimen sen sijaan kavaltaa kotitekoiseksi monikin komponentti: Clas Ohlsonin hyllystä tuttu sininen kuumailmapuhallin, rumpua pyörittävä entinen akkuporakone ja sille sähköä toimittava tietokoneen virtalähde. Laitteen runko muistuttaa yllättävän paljon entistä poljinroskista.

Maker-kulttuuri näkyy myös kouluissa. Taito-käsityökoulut ovat pystyttäneet Design Factoryyn pienen taontapajan. Pajavälineistö on hellyttävä: pieni alasin, kokoelma vasaroita ja minikokoinen kaasupoltin.

Suomen teknisen työn opettajien ständillä on esillä tekniikan toinen äärilaita. 3D-tulostimia on kuulemma jo noin 50 suomalaiskoulussa. Linnunpöntöt ovat vaihtumassa 3D-tulosteisiin myös teknisen työn opetuksessa.
 

  • Yle Areena teki kaksituntisen lähetyksen Espoo Mini Maker Faire -tapahtumasta. Katso lähetys Yle Areenasta.