Tekniikan alan palkat Suomessa jäävät kilpailijamaista

|
Uutinen
Kuuntele

Palkansaajien tutkimuslaitoksen vertailu paljastaa, että lähellä Suomen hintatasoa olevissa Euroopan maissa luonnontieteiden ja tekniikan alan osaajien palkat ovat parempia.

Tekniikan ja luonnontieteiden alan osaajat saavat monissa muissa Euroopan maissa parempaa palkkaa kuin Suomessa. Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimus paljastaa, että lähellä Suomen hintatasoa olevista maista Suomen taakse jäivät vain Ranska, Iso-Britannia, Islanti ja Italia.

PT:n tutkimuksen laskelmat perustuivat vuoden 2012 kokoaikaisten bruttomääräisiin keskipalkkoihin eli keskimääräisiin kuukausipalkkoihin. Tuloksista on tosin jätetty alimmat ja ylimmät desiilit pois.

PT:lle tutkimuksen tehnyt Tomi Husa vertaili myös tekniikan ja luonnontieteen alan osaajien palkkaa maiden keskipalkkaan. Tässä vertailussa Suomi jäi hieman keskimääräistä alemmaksi. Tekniikan ja luonnontieteiden alan keskipalkka oli Suomessa 1,34 kertaa Suomen keskipalkka, kun keskiarvo 30 maan joukossa oli 1,46.

Eri maiden välisiä palkkoja verrattaessa kannattaa aina muistaa, että elinolosuhteet ja elinkustannukset ovat erilaiset. Toisin sanoen juusto toisissa maissa maksaa enemmän kuin toisissa ja julkiset palvelut ovat eri maissa eri tasoisia.