TEKillä on juhlavuosi: 120 vuotta kilpailukykyä osaamisesta

|
Uutinen
Kuuntele

Kaikki alkoi suomenkielisestä tekniikan sanastosta – tai oikeastaan sen puuttumisesta.

Tammikuun lopulla vuonna 1896 pieni joukko suomenmielisiä insinöörejä ja arkkitehteja kokoontui Helsingissä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran taloon perustamaan uutta seuraa, jonka tehtävänä olisi edistää suomen kieltä tekniikan ja teollisuuden alalla.

Suomenkielisten Teknikkojen Seura aloitti toimintansa 17.3.1896, kun senaatti ja keisari olivat antaneet luvan seuran perustamiselle.

Sanastotyöstä etujärjestöksi

Sekä järjestön nimi että tärkeimpinä pidetyt tehtävät ovat vaihtuneet vuosien saatossa. On muun muassa  julkaistu Teknillistä Aikakauslehteä, perustettu Insinööriuutiset eli nykyinen Tekniikka&Talous yhdessä lähijärjestöjen kanssa, aloitettu insinöörien täydennyskoulutus Suomessa sekä myötävaikutettu Tekesin perustamiseen.

Ammattikunnan kasvun myötä tekniikan, teknillisen koulutuksen ja julkaisutoiminnan edistämisen rinnalle nousi 1960-70-luvuilla tarve valvoa nopeasti kasvavan ammattikunnan etua työelämässä ja seuraavina vuosikymmeninä myös tarjota heille uraa tukevia palveluita.

Pieni aktiivien ryhmä on kasvanut 73 000 jäsenen liitoksi, joka yhdistää diplomi-insinöörejä ja arkkitehtejä sekä tekniikan alalla työskenteleviä matemaatikkoja, fyysikkoja, it-asiantuntijoita, suunnittelumaantieteilijöitä ja muotoilijoita. Tekniikan akateemiset TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenjärjestö.

Tervetuloa seminaareihin!

120-vuotista taivaltamme juhlistetaan useassa tapahtumassa vuoden 2016 aikana, pääasiassa työn merkeissä.

Jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita aamu- tai iltapäivän mittaisiin seminaareihin, joita järjestämme yhdessä tekniikan yliopistojen kanssa: kevätkaudella 17.3. Tampereella, 12.4. Turussa ja 21.4. Lappeenrannassa. Oulun ja Vaasan seminaarin päivämäärät ovat vielä auki; jälkimmäistä on ajateltu lokakuulle. Juhlavuoden seminaarikiertue päätetään TEKin valtuuston juhlakokouksen yhteydessä 17.11. Otaniemessä.

Jokaisen seminaarin ohjelmassa on esillä paikallinen osaaminen. Yhteisenä teemana on Kilpailukykyä osaamisesta.

Tapahtumien tarkat ajat ja paikat julkaistaan tapahtumakalenterissa niin pian kuin ohjelmat vahvistuvat. Niistä kerrotaan myös jäsenkirjeissä ja TEK-lehdissä.

120 vuotta ja 120 tekniikan osaajaa

TEKin tarinaan – järjestön tähtihetkiin ja tiukkoihin paikkoihin 120 vuoden varrelta – voit tutustua TEKin syntymäpäivänä 17.3.  julkaistavassa verkkohistoriikissa.

Alkuvuodesta aloitamme myös haastattelusarjan, jossa esittelemme vuoden mittaan 120 tekniikan osaajaa, tunnettuja ja tuntemattomia, nuoria ja kokeneempia. Heitä yhdistää tekniikan osaaminen ja tutkiminen tai soveltaminen tavalla, joka vie kehitystä eteenpäin ja tuottaa suomalaisille hyvinvointia.

Myös TEKin ilme ja logo ovat uudistuneet juhlavuodeksi: