Tekes vauhdittanut tuntuvasti yritysten kasvua

|
Uutinen
Kuuntele

Tekesin rahoittamat pk-yritykset ovat kasvaneet selvästi enemmän kuin muut vastaavat yritykset. Tekesin merkitys Suomelle on nyt tärkeämpi kuin koskaan aiemmin, korostaa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoittamien pk-yritysten liikevaihto kasvoi 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vastaavissa yrityksissä vuosina 2010–2013. Tekesin rahoittamien kansainväliseen kasvuun tähtäävien yritysten liikevaihto kasvoi puolestaan 24 prosenttiyksikköä, paljastaa tänään 28. tammikuuta julkaistu Tekesin selvitys.

Selvityksen mukaan Tekesin rahoittamat pk-yritykset lisäsivät vientiään miljardilla eurolla, ja näihin yrityksiin syntyi neljän vuoden aikana 3 500 työpaikkaa.

– Kannustamme yrityksiä ja tutkimusta rohkeisiin uusiin avauksiin ja läpimurtoihin tähtääviin projekteihin. Rahoituksellamme jaamme radikaalin uudistumisen riskiä, puolet yrityksen ja puolet Tekesin rahaa, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sanoo.

Tekesin rooli on aliarvostettu

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan nykyisessä taloustilanteessa Tekesin merkitys Suomelle on tärkeämpi kuin koskaan aiemmin. Hän kuitenkin huomauttaa, että samaan aikaan se on aliarvostettu.

– Kun Suomi avautui 80-luvulla, teollisuuden uudistuminen ja innovaatiot tulivat kasvun moottoreiksi. Nokian romahduksen myötä meidän pitää löytää uudelleen teollinen pohja ja innovaatiot. Siinä Tekesin rooli on kaikki kaikessa, jotta yhteiskuntana voimme tukea yrityksiä ruohonjuuritasolla.

Jotta talous ja tuottavuus saataisiin nousuun, tarvitaan siihen uusia innovaatioita. Kangasharju viittaa työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2012 julkaistuun tutkimukseen, jossa Tekesin tuet oli rankattu parhaaksi tavaksi edistää elinkeinoelämän rakenneuudistusta.

– Tekesin merkitys on hyvin tärkeä meidän nykyisissä ongelmissa.

Kuinka hyvin yhteiskunta ja hallitus ovat sitten tunnistaneet Tekesin roolin? Kangasharju viittaa OECD:n tutkimukseen, jossa on mitattu valtioiden julkista tukea yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaan.

– Meille tärkeät vertailumaat Ruotsi, Tanska ja Saksa ovat Suomea selvästi edellä. Tuki pitäisi saada aivan uudelle tasolle, jotta saisimme edistettyä rakennemuutosta ja tuottavuuden kasvuun.

Hakemuksia ennätysmäärä

Tekes rahoitti vuonna 2014 yritysten ja tutkimusorganisaatioiden projekteja 550 miljoonalla eurolla. Yritysten projekteihin tästä kohdistui 371 miljoonaa euroa, josta 63 prosenttia suunnattiin pk-yrityksille.

Tekes sai viime vuonna lähes 3 600 rahoitushakemuksia, joka on ennätysmäärä. Myönteisen rahoituspäätöksen sai yli 2 700 hakemusta. Soinin mukaan kasvanut kysyntä ja aiempaa niukemmat rahoitusresurssit pakottivat hylkäämään hyviäkin projekteja.

– Projektikoko on pienentynyt, ja se on Suomen kannalta huono asia. Suomalaisilla yrityksillä pitäisi olla enemmän halua ottaa riskejä.

Tekesin vuonna 2014 päättyneissä projekteissa syntyi 1 500 tuotetta, palvelua tai prosessia ja 1 130 patenttia.

Tulevaisuudessa Tekes satsaa tuntuvasti digialalle. Tekes päätti viime vuonna käynnistää kolme ohjelmaa, jotka ovat suuruudeltaan yhteensä 300 miljoonaa euroa. Tulevaisuuden vahvoja painopistealoja ovat myös biotalous ja cleantech.