TEK Nokia-Alcatelista: Sopeutuksessa pidettävä kiinni parhaista osaajista

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäen mielestä julkisuuteen tulleet tiedot pelkästään ranskalaisten työpaikkojen turvaamisesta ovat pahaenteisiä paitsi suomalaisten it-osaajien niin myös itse bisneksen kannalta.

- Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusio  voi parhaimmillaan synnyttää niin vahvan ja kilpailukykyisen yrityksen, ettei isoista henkilöstövähennyksistä tarvitse kantaa murhetta, vaan voidaan saada runsaasti lisää töitä it-osaajille, sanoo TEKin neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki.

Hankamäki on kuitenkin huolissaan mediassa esillä olleista tiedoista, joiden mukaan yhdistymissopimus sisältää  ehdon, että ranskalaisia työntekijöitä ei irtisanota ja jopa sitoudutaan työllistämään siellä lisää alalle vastavalmistuneita, erityisesti 5G-osaajia.

Talouselämän verkkoartikkelin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että fuusiosta seuraavat väistämättömät saneeraukset osuvat muualle, esimerkiksi Suomeen. Näin siitä huolimatta, että Nokian toiminta nykyisin on paljon kannattavampaa kuin Alcatel-Lucentin toiminta.

- Tällainen kirjaus on pahaenteinen paitsi suomalaisten it-osaajien niin myös itse bisneksen kannalta. Yrityksen olisi pidettävä kiinni parhaista osaajistaan.  

– Asetelma antaa myös aiheen miettiä, onko meillä eurooppalaisittain liian heikko irtisanomissuoja tai pidetäänkö Ranskassa paremmin omien kansalaistensa ja palkansaajien puolta kuin meillä, Hankamäki sanoo.