TEK: Koulutuksen duaalimalli ei ole pyhä

|
Uutinen
Kuuntele

Tekniikan akateemiset TEKin mielestä Suomen korkeakoulujen rakennetta on uskallettava uudistaa muun muassa sen takia, että niukkoja koulutusresursseja on kyettävä käyttämään entistä tehokkaammin. Myös yliopistot ja ammattikorkeakoulut erillään pitävän duaalimallin mielekkyys on uskallettava arvioida uudelleen.

Helsingin Sanomat käsitteli tänään Tutkimus- ja innovaationeuvoston linjausta, jonka perusteella opetus- ja kulttuuriministeriö on jo lähtenyt tekemään jatkoselvityksiä, joissa aiheena on myös korkeakoulujärjestelmän ja duaalimallin tulevaisuus. Monet tahot ovat jo ehtineet tuomitsemaan koko asian, ja haluavat jopa pysäyttää selvityksen tekemisen.

– TEKissä ei ymmärrä, miksi asian selvittämistä pelätään, sanoo TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

– Yhteiskunnassamme vaaditaan laajasti rakenteellisia uudistuksia, jotta voimme menestyä myös tulevaisuudessa. On selvää, että korkeakoulusektori ei voi jättäytyä näiden uudistusten ulkopuolelle, jos haluamme menestyä myös tulevaisuudessa.

– Korkeakoulumme eivät voi jähmettyä nykytilaan, vaan yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä on syvennettävä. Duaalimallikaan ei voi olla pyhä, Matikainen-Kallström kiteyttää.

TEKin näkemyksen mukaan nyt on oikea aika tehdä pohjatyötä tulevia hallitusneuvotteluita varten, jotta suomalaisten korkeakoulujen resurssit ja toiminta voidaan turvata myös vaikeassa taloustilanteessa. Ministeriön aloittama selvitystyö on syytä viedä päätökseen ja toteuttaa koulutustasot yhdistävä pilottihanke.