Teekkarikaste toteutuu turvaväleillä

|
Uutinen
Kuuntele

Tampereen perinteinen teekkarikaste siirtyi tänä vuonna vapusta syksyyn, ja tapahtuma pidetään erityisjärjestelyin tulevana lauantaina 12.9.

Tampereen teekkarikaste on ollut kaupungin yhteinen vapputapahtuma, jota tamperelaiset ovat kerääntyneet seuraamaan Koskipuistoon sankoin joukoin. Tällä kertaa Koskenrannan itäinen puoli on rajattu, eikä yleisö pääse aidan sisäpuolelle, vaan alueelle pääsevät vain yhden killan tai killan osan fuksit kerrallaan.

Normaalisti kasteeseen jonottavat kerralla kaikki halukkaat tekniikan fuksit, mutta tällä kertaa osallistujat on jaettu kiltojen koosta riippuen suurimmillaan noin kuudenkymmenen osallistujan ryhmiin. Tungoksen välttämiseksi teekkarikasteen järjestäjä Tampereen teekkarit ry suosittelee, että yleisö seuraa vain oman killan tai ystävän kastetta ja poistuu tämän jälkeen Koskipuiston alueelta. Teekkarit suosittelevat myös sekä yleisölle että osallistujille maskin käyttöä ja turvavälien muistamista. 

– Koskeen meneville fukseille on tärkeää, että kaste järjestetään, sillä tapahtumaa rummutetaan koko fuksivuosi. Lukeehan myös merkkiohjesäännöissä, että Tampereen teekkarilakkia saa käyttää hyvällä omallatunnolla vain koskeen kastettu teekkari, muistuttaa TEKin Tampereen ja Jyväskylän alueen opiskelijayhdyshenkilö Teemu Kontro.

Fuksit tutustuvat hiljaiseen kampukseen

Kontron mukaan Tampereen tekniikan opiskelijat ovat suhtautuneet tapahtumien siirtämiseen ja perumiseen ymmärtäväisesti, mutta harmitelleet, ettei kampukselle pääse samaan tapaan kuin ennen. Kevään etäopiskelu on saanut opiskelijat tuntemaan olonsa yksinäisiksi, ja opiskelijat ovat kertoneet opintojen edistymisen hidastuneen. 

Uudet tekniikan opiskelijat ovat päässeet tutustumaan kampukseen vain pienryhmissä. Etäopiskelu jatkuu, ja kiltahuoneet ovat rajoitetusti auki. Killat järjestävät lukuvuoden avajaistapahtumat vain fukseille, joten fuksit eivät pääse tutustumaan vanhempiin opiskelijoihin samalla tavalla kuin ennen. Tekniikan opiskelijat eivät myöskään pääse tutustumaan Tampereen yliopiston muiden alojen opiskelijoihin poikkitieteellisesti. 

Opiskelijat keksivät etäisyydestä huolimatta viime keväänä jos jonkinlaisia etäyhteydenpitotapoja, kuten vappusimulaattorin ja hengailivat etäkiltahuoneissa Discord-keskustelualustalla. Tänä syksynä kokeillaan opetusta VR-lasien avulla, kun eurooppalaisen ECIU-verkoston opiskelijat saavat yhdellä kurssilla VR-lasit käyttöön, ja pystyvät keskustelemaan yhdessä samalla virtuaalikampuksella.

Kontro uskoo, että opiskelijat keksivät syksylläkin uusia tapoja järjestää etätapahtumia.

– Teekkarikastetta on vaikea toteuttaa etänä, joten on hienoa, että myös kaupunki antoi tapahtumaan luvan. Kaste on hieno, jännittävä ja yhteisöllinen kokemus.

Katso kiltojen kasteaikataulu ja teekkarikasteen livestream Tampereen teekkarien sivuilta