Joensuun teekkarit ovat pian painamassa päähänsä tupsulakit.
Vappuaattona saivat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen tekniikan opiskelijat painaa päähänsä teekkarilakit. Vaaleanpunaisissa haalareissaan erottautuivat SusTek -ainejärjestön jäsenet.

Teekkarikaste Ilosaaressa

|
Uutinen

Joensuun tuoreet teekkarit asettuivat osaksi teekkarikulttuurin pitkiä perinteitä.

Vappuaattona painoivat ensimmäistä kertaa teekkarilakin päähänsä Itä-Suomen yliopistossa viime syksynä fotoniikan ja kestävien teknologioiden koulutusohjelmissa aloittaneet tekniikan opiskelijat. Tarkasti siihen saakka salassa pidetty teekkarikaste suoritettiin Joensuussa laskemalla uimarenkaalla pressusta viritettyä vesiliukumäkeä pitkin Ilosaaren laguuniin Pielisjoessa. 

Ennen omaa kastettaan esitteli Anna-Kaisa Savinainen uutta Itä-Suomen teekkarilakkia, jossa on seitsemän kulmaa ja sisävuoressa Savo-Karjalasta kertovat värit punainen, musta ja keltainen. Savinainen on tuoreen ainejärjestön SusTek ry:n varapuheenjohtaja. Opintojen ohella on merkittävä osa talven arjesta kulunut teekkariperinteiden luomiseen.

–Halusimme luoda uutta, mutta myös säilyttää vanhaa, toteaa hän. 

Anna-Kaisa Savinainen ja Joonas Nyquist.
Anna-Kaisa Savinainen SusTek -ainejärjestöstä esittelee vapun alla julkistettua Itä-Suomen yliopiston teekkareiden lakkimallia, jossa on seitsemän kulmaa. Vieressä Joonatan Nyquist, joka vastaa järjestönsä DI-asioista.
image with text

Kuvateksti: Joensuu sai esimakua teekkarikaupungin roolista, kun keskustan puistoaukiolla seisova Vapaudenpatsas sai ympärilleen työmaa-aidan, jossa oli Varo leikkiviä teekkareita -varoituskyltti. Työmaataulu kertoi, että patsaan ”renoveerauksen” hoitaa SusTek ry. 

Teekkarivappu alkaa tunnetusti hyvissä ajoin ennen vappua, mutta Joensuussa oli vapun alla aikaa varattu myös kulttuurityöhön. Sitähän teekkarijäynät parhaimmillaan ovat.

–Vapun alla on pari viikkoa painettu todella pitkää päivää. Syksystä asti on suunniteltu lakkia kuopiolaisten ja joensuulaisten fotoniikan opiskelijoiden kanssa. Päädyttiin samanlaisiin lakkeihin, mutta omanlaiseen kokardiin, Savinainen kertoo. 

Joensuussa kastetta suunnitellessa vilkaistiin Oulun ja Lappeenrannan suuntaan.

–Mutta mallia ei ole otettu. 

Uusien perinteiden äärellä iloitsee Savinainen, että yrityksiä on saatu hyvin mukaan tapahtumiin ja jäyniinkin. Joensuun kaupunki on niin ikään ollut joustava yhteistyökumppani.

Kestävien teknologioiden opiskelijoissa Joensuussa on suuri osa naisia. Joukossa on myös monia alanvaihtajia. 

–Itse valmistuin vapun alla kätilöksi. Onhan tämä ehkä vähän erikoinen yhdistelmä, naurahtaa Savinainen.

Syksyllä Joensuun kampuksella aloittaneet fotoniikan DI-opiskelijat liittyivät Epsilon ry:n jäseniksi. Ainejärjestössä aktiivisesti toimiva Joonatan Nyquist ei itse ole teekkari, mutta vastaa ainejärjestössään diplomi-insinööriasioista. 

–Epsilon on Joensuun vanhin ainejärjestö, jolla on paljon omia vappuperinteitä. Nyt tuli uutena mukaan teekkarikasteen suunnitteleminen, selittää Nyquist innostuneena.

5.	Joensuun ensimmäisessä teekkarikasteessa kuohui Pielisjoen vesi, kun teekkarit laskivat uimarenkaalla rantapenkan vesiliukumäkeä vappuaaton vielä hyiseen veteen.
Teekkarin arvonimeä juhlistettiin Joensuun ensimmäisessä teekkarikasteessa monin tavoin. Ilosaaren laguunin rantaan kertyi monisatapäinen yleisö jakamaan teekkareiden iloa.

Teekkarikulttuuriin ja vappuperinteiden suunnittelu otettiin Epsilonissa myös asiaan kuuluvalla vakavuudella. Ainejärjestön hallitukseen nimettiin uusia rooleja. Nyquistin rinnalla toimii toinenkin DI-vastaava.

–Ripeästi tehtiin päätökset sääntömuutoksista, jotta fotoniikan teekkarit pääsivät virallisesti jäseniksi. Muutettiin myös lakkiohjesäännöt sopiviksi.

Hän iloitsee, että fotoniikan DI-opiskelijoiden tultua mukaan on ainejärjestö nyt entistä vaikuttavampi. Teekkariperinteiden suunnittelussa olivat mukana ainejärjestön hallituksen rinnalla teekkarifuksit.

–Haalarin selkälogoon lisättiin matematiikan ja fysiikan lisäksi fotoniikka. On oltu yhteydessä TEKin sekä Otaniemen teekkareiden kanssa. Neuvoja ja ohjeita on kyselty.

Teekkareiden ensimmäinen vappu Joensuussa järjestettiin vielä pienellä porukalla. Nyqvist arvioi, että tulevaisuudessa näyttää teekkareiden määrä kasvavan.

­–Kun teekkareita alkaa olla riittävä määrä, on Joensuu vielä helisemässä teekkarijäynien kanssa, nauraa Nyquist.

Teekkarikasteen suoritti Joensuun Ilosaareen laguunissa kolmisenkymmentä diplomi-insinööriopiskelijaa, joista kymmenkunta fotoniikan opiskelijaa, loput kestKaste suoritettiin laskemalla uimarenkaalla pressusta viritettyä vesiliukumäkeä pitkin Ilosaaren laguuniin Pielisjoessa.
Teekkarikasteen suoritti Joensuun Ilosaareen laguunissa kolmisenkymmentä diplomi-insinööriopiskelijaa, joista kymmenkunta fotoniikan opiskelijaa, loput kestävien teknologien opiskelijoita.