Teekkarihengellä ja oveluudella

|
Uutinen
Kuuntele

Koripallon seuraajat hieraisivat silmiään, kun teekkareiden harrastajajoukkue PUS-Basket voitti miesten 1-B -divisioonan nousukarsinnoissa perinteikkään Äänekosken Huiman.

Miten on mahdollista, että kahdesti viikossa harjoitteleva kaveriporukka nousee pelaamaan ensi kaudella suurien seurojen ulkomaalaisilla ammattilaisilla vahvistettuja edustusjoukkueita vastaan?

– Tässä onkin erikoinen haaste. Pelaamisen ohella yksi tasapainottelee paisuvan budjetin kanssa, toinen pähkäilee miten täyttää kaikki liiton asettamat sarjavaatimukset ja kolmas soittelee ympäri Suomea sopien otteluita. Ei siis ole yllätys, että kaveriporukoita tällä tasolla harvoin pelaa, ja että nyt kyseessä on nimenomaan teekkariporukka, kertoo PUS-Basketin tuore puheenjohtaja Matti Hautala.

– Nousu ei olisi ollut mahdollista ilman viime hetkillä saamaamme tukea TEKiltä ja Aalto-yliopistolta, joten siitä vielä suuri kiitos.

Aalto-yliopisto on joukkueen uusi pääsponsori ja nimi vaihtuu PUS-Basketista Aalto-Basketiksi. Myös TEK jatkaa joukkueen sponsorina tulevalla kaudella.

– Ensi kauteen lähdetään menestys mielessä ja tavoitteena on päästä pitkälle pudotuspeleihin. Äänekosken karsintojen perusteella tämän ei pitäisi olla mahdotonta ja luotto on kova. Vaikka sarjataso nousee, niin ”Hampaat irvessä raastavien tosikkojen kokoontuma” ei kuitenkaan ole kyseessä, Hautala siteeraa vanhaa Otahuuto-lehden artikkelia.

Suurin osa pelaajista on teekkaritaustaisia ja pukukopin jutut ovat sen mukaisia.

Juuret Polyteknikkojen urheiluseurassa

Aalto-basketin juuret ovat Otaniemen teekkareiden peliporukoissa. Sen edeltäjiä ovat 1979 aloittaneesta Otaniemen Koripojat ja PUS-Basket (Polyteknikkojen Urheiluseuran koripallojoukkue).
– PUS on yli sata vuotta vanha teekkariurheiluseura, joten uuden koripallojoukkueen liittäminen tämän emoseuran alle oli luonnollista, kertoo Jouko Heiskanen, seuran pitkäaikainen puheenjohtaja.

– Seuran pelaajat ovat 35-vuotisen historiamme ajan olleet aina pääosin teekkareita, sillä kyseessä on teekkariseura. Nykyisestä joukkueesta teekkariopiskelijoita tai jo valmistuneita on valtaosa.

Mistään sunnuntaipelureista ei kuitenkaan ole kyse.

– Joukkueeseen on kerääntynyt hyviä pelaajia, jotka eivät vain enää halua harjoitella hampaat irvessä. Suurin osa nykyisistä pelaajista on 18-22 vuoden iässä pelannut koripalloa joko miesten I-divisioonassa tai SM-sarjatasolla. Sillä tasolla harjoitellaan melkein joka päivä ja pelataan eri puolilla Suomea. Useimpien elämäntilanteeseen sopii nykyään paremmin harrastetoiminta josta jää aikaa muille asioille.

Missing kuvan.

 

Juonikkuutta ja teekkarimeininkiä

Joukkueemme pelityyli on nopea mutta hallittu, ja teekkarihengessä ovela, Heiskanen kertoo.

– Jos häviämme joillekin joukkueille fyysisyydessä sen voitamme älykkyydessä. Vahvuutemme on laaja materiaali, pelaajistamme kuka vain voi nousta otteluiden ratkaisijaksi. Muissa joukkueissa ratkaisijat löytyvät tyypillisesti vain aloitusviisikosta. Monet pelaajamme voivat myös pelata useilla pelipaikoilla tarpeen mukaan.

– Käytännössä salaisuutemme on rento teekkarimeininki ja hyvä yhteishenki. Suurin osa pelaajista on teekkaritaustaisia ja pukukopin jutut ovat sen mukaisia.