Suomi 100 -satelliitti laukaistaan avaruuteen itsenäisyyden juhlavuotena
Aalto-yliopiston rakentama Suomi 100 -satelliitti suunnitellaan ja rakennetaan opiskelijavoimin.
Aalto-yliopiston piensatelliitti on valittu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Suomi 100 -nimellä kulkevaan satelliittiin tulee kameroita ja radiovastaanotin, jotka tallentavat maapalloa, avaruutta ja revontulia sekä erityisesti Suomea.
Aalto-yliopisto hyödyntää Suomi 100 -satelliitin suunnittelussa ja rakentamisessa aiempaa satelliittikokemustaan. Satelliitti suunnitellaan ja rakennetaan opiskelijavoimin.
– Meillä on kokemusta hyvästä yhteistyöstä muiden yliopistojen ja kumppaneiden kanssa. Toivomme sen jatkuvan Suomi 100 -satelliitin suunnittelussa ja rakentamisessa. Hanke tarjoaa laajasti kiinnostavaa tietoa ja tekee tiedettä tunnetuksi kaikille suomalaisille sekä toivottavasti innostaa osaltaan nuoria tekniikan ja tieteen opiskeluun, kertoo Aalto-yliopiston professori Esa Kallio Aalto-yliopiston tiedotteessa.
Yhteinen matka Suomen teknologian historiaan
Suomi 100 -satelliitti laukaistaan avaruuteen napa-alueiden kautta kulkevalle polaariradalle. Satelliitti on pieni, vain noin muutaman kilon painoinen nanosatelliitti, jonka tekninen toteutus perustuu CubeSat-standardiin.
– Avaruuden polaariradalla satelliitti pystyy havaitsemaan erinomaisesti pohjoisia alueita ja on hyvin näkyvissä Suomesta, Kallio toteaa.
Satelliitin mahdollistaman avaruuskokemuksen lisäksi hankkeessa on kyse yhteisestä matkasta Suomen ja sen teknologian historiaan. Satelliitti pohjautuu Suomen korkeatasoiseen tieteellis-tekniseen osaamiseen ja koulutukseen, jotka ovat luoneet maahamme hyvinvointia ja muuttaneet elämäämme sadan itsenäisen vuoden aikana.