Suomen merkittävin biotalouden tutkimusympäristö käynnistyy Espoossa

|
Uutinen
Kuuntele

Bioruukki on yksi VTT:n merkittävimmistä investoinneista tällä vuosikymmenellä. Siitä tulee Pohjoismaiden suurin biotalouden tutkimusympäristö.

VTT on rakentanut biomassan jalostamiseen tähtäävän tutkimus- ja pilotointikeskuksen Espoon Kivenlahteen. Bioruukki tarjoaa yrityksille maailmanluokan puitteet uusien teknologioiden kehittämiseen sekä kansallisen biotalousstrategian toteuttamiseen.

Kyseessä on yksi merkittävimmistä VTT:n investoinneista tällä vuosikymmenellä ja suurin biotalouden tutkimusympäristö Pohjoismaissa. VTT investoi Bioruukkiin yhteensä noin 20–25 miljoonaa euroa, joista tähän mennessä on toteutunut 10 miljoonaa euroa.

– Nyt tarvitaan rohkeaa riskinottoa ja radikaaleja innovaatioita. Bioruukki tarjoaa tähän konkreettisen mahdollisuuden, toteaa VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori.

Osaaminen yhdistetään

Bioruukki yhdistää VTT:n kemian, energian ja biomassan käsittelyyn liittyvän osaamisen. Se palvelee yritysten prosessi- ja tuotekehitystoimintaa sekä VTT:n ja sen tutkimuskumppaneiden projekteja.

Nyt Bioruukissa on kaasutus- ja pyrolyysikoetoiminta. Muiden koelaitteiden asennukset toteutetaan seuraavien kahden vuoden aikana.

Bioruukin kautta on tarjolla VTT:n koko biotalouden ja kiertotalouden tutkimusvolyymi, joka on laajuudeltaan yli 60 miljoonan euroa vuodessa ja lähes 500 henkilötyövuotta. Lähivuosina Bioruukissa arvioidaan työskentelevän noin 40 henkilöä.

Biotalouden arvo Suomessa on tällä hetkellä 10 prosenttia kansantaloudesta. Tavoitteena on sen kaksinkertaistaminen vuoteen 2025 mennessä.