Suomalainen Petteri Timonen sai 2. palkinnon tiedekilpailussa Yhdysvalloissa

|
Uutinen
Kuuntele

Tänä vuonna 19 vuotta täyttävä Petteri Timonen on sijoittunut sarjassaan toiseksi Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) -tapahtumassa Phoenixissa, Arizonassa.

Tietojenkäsittelyä Helsingin yliopistossa opiskeleva Petteri Timonen palkittiin perjantaina 13.5. Phoenixissa 1500 Yhdysvaltain dollarin eli noin 1330 euron arvoisella stipendillä Systems Software -kategoriassa.

Hänen kilpailutyönsä on SPR:n Veripalvelulle kehitetty ohjelmistotyökalu, jolla liikkuvat verenkeräystilaisuudet eri puolilla maata saadaan suoritettua mahdollisimman kustannustehokkaasti. Timonen toteutti työnsä yhteistyössä Veripalvelun kanssa. SPR on todennut mallilla lasketut tulokset heille hyödyllisiksi.

- Onhan tämän hieno tunne, että olen saanut tunnustuksen kaikesta tekemästäni työstä. Palkinto on myös hyvä kannustin jatkaa valitsemallani uralla, Timonen kommentoi heti palkitsemisen jälkeen perjantaina 13.5. Phoenixissa.

- Tuomareiden kanssa on aina mukava keskustella, sillä he ovat hyvin kannustavia. Siitä huolimatta jännitti koko ajan, sillä täällä oli hyviä töitä niin paljon, Timonen myöntää. Hänen ohjelmistotyönsä on saanut myös kansainvälistä huomiota.

- Vastaavanlaista tuotetta ei ole kehitetty, joten tälle on tarvetta. Tuomareiden lisäksi osastollani kävi paljon lääkäreitä. Olen käynyt myös sähköpostikeskusteluja Yhdysvaltain Punaisen Ristin kanssa, Timonen paljastaa.

Suomea edustivat Intel ISEF -kilpailussa Timosen lisäksi myös Maisa Virtanen ja Kaisla Kääriäinen yhdessä suunnittelemallaan urbaaniekologian opetuspelillä sekä Emma Järvi ja Ella Forsman työllään, joka käsitteli tahrojen esikäsittely erilaisilla pesuaineilla.

Bonuksena nimi tähtikartalle                                        

Petteri Timonen sai myös bonuspalkinnon, jonka arvoa ei voi mitata rahassa. Hänen sekä kaikkien muiden ensimmäisen ja toisen palkinnon saaneiden mukaan nimetään asteroideja, joita havaitaan Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopiston pyörittämän Lincoln Near Earth Asteroid Research (LINEAR) -ohjelman kautta.  

- Se on hieno tunnustus ja etenkin, kun kyse on asteroidivyöhykkeellä olevasta asteroidista. En siis ole aivan lähiaikoina törmäämässä maahan, naurahtaa Timonen.

Mahdollisesti tuhoa aiheuttavia asteroideja ei siis nuorten mukaan nimetä.

Ensi kesän Timonen viettää Sveitsissä työharjoittelussa Googlella.                 

- Homma jatkuu opiskelun ja töiden merkeissä. Työskentelen seuraavat neljä kuukautta Googlen hakukoneen kehitystyön parissa Sveitsissä, koska tulen erikoistumaan koneälyyn ja -oppimiseen yliopistossa.

 Maailmalle menestymään kotimaisen kilpailun kautta

Timonen osallistui työllään kotimaiseen Tutki-Kokeile-Kehitä eli TuKoKe-kilpailuun keväällä 2015 ja voitti lukiolaisten sarjan. Sen perusteella hänet valittiin edustamaan Suomea EU:n Young Scientists -tiedekilpailuun Milanoon. Siellä hänet palkittiin Intel ISEF -erikoispalkinnolla, joka oli matka nyt pidettyyn tiedekilpailuun Arizonaan.

TuKoKe-kilpailun järjestävät yhdessä Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan akateemiset TEK. Siihen osallistuvien määrä on kasvanut viime vuosina tasaisen tahtiin.

Vuosittain järjestettävä Intel ISEF -tapahtuma on maailman laajin kansainvälinen tiede- ja teknologiakilpailu toisen asteen opiskelijoille. Kuusi päivää kestävään tapahtumaan osallistui yli 1 700 nuorta tieteentekijää 77 eri maasta tai alueelta.  

Kilpailun lisäksi osallistujilla on mahdollisuus harjoitella omien projektien esittelemistä ja osallistua luennoille, joilla muun muassa kerrottiin miten toimia, jos mielii astronautiksi.

Finalistien projekteja arvioi paikan päällä noin tuhat tuomaria, jotka edustavat eri tieteenaloja ja joilla on kaikilla joko tohtorin tutkinto tai vastaava kuuden vuoden kokemus alasta.

Suomen Intel ISEF -delegaatio ryhmäkuvassa. Edessä vasemmalta kotimaisen kilpailun opettajapalkintona matkan voittanut Juha Hakkarainen ja kilpailuun osallistuneet nuoret Petteri Timonen, Ella Forsman, Emma Järvi, Kaisla Kääriäinen ja Maisa Virtanen. Takana kotimaisen TuKoKe-kilpailun järjestäjien edustajat Merike Kesler Opinkirjosta ja Tuula Pihlajamaa Tekniikan akateemiset TEKistä.