Sopivia riskejä

|
Uutinen
Kuuntele

Heurekan lokakuussa avautunut Otatko riskin? -näyttely haastaa kävijät pohtimaan omaa halukkuuttaan ottaa riskejä. Pariisista tullutta näyttelyä piti viilata suomalaisille sopivaksi.

Ennen Heurekaa Otatko riskin? -näyttely oli esillä Pariisissa. Suomesta se jatkaa matkaansa vielä Lissaboniin. Riskien kulttuuristen erojen takia näyttelyä piti muokata hieman jokaiseen maahan sopivaksi.

– Ranskalainen näkökulma riskeihin ei sovi Suomeen tai Portugaliin, sanoo Pariisin näyttelyn kuraattori Dorothée Vatinel.

Vatinel kertoo, että näyttelyä varten tehtiin kysely Suomessa, Ranskassa ja Portugalissa. Kyselyssä kartoitettiin maiden eroja suhtautumisessa riskeihin. Tutkimus oli laadullinen ja vastaajamäärät pienet; jokaisesta maasta vastaajia oli noin 40. Vastausten perusteella kuitenkin selvisi, että näkökulma riskeihin vaihteli maakohtaisesti.

– Ranskalaisille riski on uhka. Heitä ei ole koulutettu uskaltamaan ja he ryhtyvät mielellään varatoimenpiteisiin, Vatinel kuvailee.

Suomalaiset ovat tutkimuksen valossa rohkeampia. Jo koulussa opetetaan uskaltamaan ja varautumaan riskeihin.

– Portugalissa riskit ovat osa elämää. Riski on yhtä kuin vapaus. Epäonnistumiset ja menestykset ovat koko yhteiskunnan asioita ja ne jaetaan, Vatinel sanoo.

”Riskien ottaminen on välttämätöntä”

Sähköruletin pelaajat ottavat riskin Heurekassa.

– Näyttelyn tavoite on innostaa kävijää ymmärtämään riskejä ja pohtimaan omaa uskallusta. Näyttelyssä myös kannustetaan hyviin ja hallittuihin riskeihin, Heurekan projektipäällikkö Heidi Rosenström sanoo.

Heurekan näyttelyssä on esillä riskinottoon liittyviä tieteellisiä selityksiä ja todennäköisyyksien matematiikkaa. Näyttely on jaettu kolmeen osaan. Yhdessä osassa määritellään riskin käsitettä, toisessa pohditaan henkilökohtaista uskallusta ja kolmannessa tutustutaan yhteisiin riskeihin. Aiheisiin pääsee tutustumaan vuorovaikutteisesti.

Yksi koettava näyttelykohde simuloi alkoholin vaikutusta omaan suorituskykyyn. Päähän puetaan lasit, jotka sumentavat näkökykyä. Vaikutus on suunnilleen sama, kuin 1,5 promillen humala. Lasit päässä voi kulkea pienessä asuntomaisessa tilassa. Lattialla olevat puutarhatontut ja sohvan kulma tuntuvat olevan kauempana kuin oikeasti ovatkaan. Simulaatiossa voi kokeilla myös, miten ovikoodin näppäileminen sujuu. 

Sähköruletissa osallistujat asettavat etusormensa alttiiksi pienelle sähköiskulle. Kahdesta neljään pelaajaa asettuvat paikoilleen – yhden kohdalle osuu pieni sähköisku. Pelin tarkoitus on havainnollistaa riskialtista maailmaa. Riski, sen seuraukset ja todennäköisyys tiedetään, mutta riskille altistuminen on itsestä kiinni: ottaako riskin?

Rosenströmin mukaan yhteiskuntamme, sen säännöt ja normit on rakennettu riskinhallinnan ympärille. Toisaalta elämme elämyshakuisuuden aikaa. Motivaatio kumpuaa omien rajojen testaamisesta ja niiden ylittämisestä.

– Kaikkeen liittyy riski, myös tekemättömyyteen. Riskien ottaminen on välttämätöntä; jos ei tee mitään, ei mitään myöskään tapahdu, hän sanoo.

Tai kuten entinen huippujääkiekkoilija Wayne Gretzky asian on ilmaissut: ”Vetämättömistä laukauksista sata prosenttia menee ohi”.

  • Otatko riskin? -näyttely tiedekeskus Heurekassa Vantaalla 11.9.2016 saakka
  • Heureka on toteuttanut näyttelyn yhteistuotantona Pariisin Universcience- ja Lissabonin Pavillion of Knowledge -tiedekeskusten kanssa