Somella kesätöihin

|
Uutinen
Kuuntele

Työntekijä rekrytoidaan yhä useammin joko osittain tai kokonaan sosiaalisessa mediassa. Onko digitaalinen jalanjälkesi kunnossa?

Aina valmiina. Tuttu partiolaisten iskulause on hyvä ohjenuora myös työnhaussa.

– Kesätyöpaikkojen hakeminen ei enää välttämättä ole yksittäinen tapahtuma, joka alkaa tammikuussa ja loppuu helmikuussa. Somessa työnhakija ja työnantaja voivat tutustua toisiinsa jo ennen rekrytointiprosessia, huomauttaa TEKin ura- ja rekryasiamies Heini Hult-Miekkavaara.

Sosiaalinen media tarjoaa työmahdollisuuksien etsimisen lisäksi oivan apuvälineen oman ammatillisen profiilin esille tuomiseen. Hyvin laadittu LinkedIn-profiili on jo välttämättömyys, ja LinkedIn, Facebook ja Twitter muodostavat tämän hetken keskeiset tukipylväät niin työnhakijoille kuin työnantajillekin. Myös Pinterest on kovassa nousussa.

– Somessa omasta kuvasta saa helposti monipuolisemman. Voit todentaa, että seuraat esimerkiksi alan tärkeimpiä sivustoja, osallistut erilaisiin keskusteluihin ja harrastuksesi tukevat ammatillista kehittymistäsi. Siitä on hyötyä, jos sinulla ei ole esimerkiksi entuudestaan paljon oman alan työkokemusta.

Sosiaalisen median rinnalla monet perinteiset hakutavat ovat pitäneet kuitenkin edelleen pintansa.

– Rekrytointi on kovassa murroksessa; jotkut työnantajat rekrytoivat työntekijöitä pääosin sosiaalisen median kautta, mutta toiset taas perinteisillä hakuilmoituksilla ja omilla CV-tietokannoilla Mitä enemmän tietää eri hakutavoista, sitä paremmin pärjää työnhaussa, Hult-Miekkavaara korostaa.

 

Rekrytointi sosiaalisessa mediassa

LinkedIn

Maailman suurin CV-tietokanta
LinkedIn-profiilisi on kuin yhdistetty CV ja portfolio. Työ- ja opiskeluhistoriasi lisäksi voit linkittää profiiiliisi esimerkiksi julkaisujasi tai työnäytteitäsi. Jotkut työnantajat pyytävät hakemukset jo suoraan LinkedInin kautta.

Verkostoidu  
Mitä laajempi verkostosi on, sitä enemmän saat vinkkejä työpaikoista ja näyt työnhakijana tai asiantuntijana.

Käy dialogia
Keskustele ryhmissä ja työnantajien profiilisivuilla. Näin tuot esille osaamistasi.

Hae tietoa ja bongaa kiinnostavia työnantajia
Seuraa kiinnostavia toimialoja, työpaikkoja ja ajatusjohtajia. Näet helposti myös, missä muut oman alasi ihmiset työskentelevät ja mitä osaamista eri tehtävissä vaaditaan.

Miten saan kaiken irti LinkedInistä?
Katso Urapalveluiden LinkedIn-videot osoitteessa www.tek.fi/urapalvelut  ja tutustu Teekkarin työkirjan LinkedIn-ohjeisiin Prezissä osoitteessa www.prezi.com -> explore -> Teekkarin työkirja 2014.

 

Twitter

Löydä työpaikkailmoitus ensimmäisenä
Twitter on hyvin nopea kanava, ja sieltä löytyy paljon työpaikkailmoituksia. Työnantajien lisäksi kannattaa seurata ura- ja rekrypalveluita, kuten @Monster_Finland, @duunipaikat tai @urapolku.
Hyödynnä myös muun muassa hashtageja #kesätyö, #duuni, #rekry, #teekkari #trainee.

Keskustele
Twitterissäkin voit keskustella työnantajien kanssa.

 

Facebook

Ratkaise tehtävä ja pääse haastatteluun
Tykkää työnantajista  ja juttele niiden kanssa. Jotkin yritykset antavat ratkaistavaksi erilaisia tehtäviä. Hyvin vastanneet voivat saada kutsun haastatteluun.

Kurkista kulisseihin ja löydä työpaikka
Monilla työnantajilla on omat sivut kesätyönhakua varten. Niillä he voivat kertoa esimerkiksi rekrytointiprosessin etenemisestä. Katso esimerkiksi Neste Oilin kesäharjoittelijat.