Sisältöä ja joustoa
Nuoret it-alan ammattilaiset kaipaavat mielekästä työtä, jota ollaan valmiita etsimään myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Tämä selviää tuoreesta WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksesta.
Kun nuori it-alan ammattilainen vertaa eri työnantajia keskenään, vahvoilla ovat ne yritykset, jotka tarjoavat monipuolisia tehtäviä. Eilen julkaistun WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksen mukaan työnantajasta tekee kiinnostavan myös sen tarjoama jousto työajoissa, mahdollisuus edetä yrityksen sisällä sekä palkkataso.
Barometrin toteutti nuoriin ammattilaisiin erikoistunut henkilöstöpalveluyritys Academic Work. Tutkimukseen vastasi noin 900 it- ja tekniikan alan korkeakouluopiskelijaa ja vastavalmistunutta ympäri Suomen. Vastaajista yli puolet koki kiinnostuvansa työnantajasta, jos hän pystyi samaistumaan sen arvoihin ja kulttuuriin.
Tutkimustuloksia pohdittiin barometrin julkistustilaisuuden paneelikeskustelussa 23.10. Työtehtävien merkityksellisyyden korostuminen ei yllättänyt panelisteja.
– Esimerkiksi startup-buumi on saanut opiskelijat arvostamaan työn sisältöä entistä enemmän, Aalto-yliopiston Tietokillan yrityssuhdemestari Ville Tainio totesi.
Koulutusta vastaavaa työtä – mutta mistä?
Tällä hetkellä monella alalla horjuu usko siihen, että koulutusta vastaavia töitä löytyy. It-ala ei ole poikkeus. WorkIT Barometri 1.0 -tutkimukseen vastanneista vastavalmistuneista lähes puolet ja opiskelijoista vajaa kolmannes näki työllistymismahdollisuutensa heikkoina.
Valtaosa vastaajista (94 %) koki, että on tärkeää saada oman alan työkokemusta opintojen aikana. Mutta mistä kokemusta saa? Tutkimukseen vastanneista opiskelijoista vain 27 prosenttia ja valmistuneista 48 prosenttia oli koulutustaan vastaavissa töissä.
Anna Degerholm Ohjelmistoyrittäjät ry:stä huomautti paneelikeskustelussa, että nuorten palkkaaminen vaatii varsinkin pieniltä yrityksiltä paljon resursseja. Nuori työntekijä voi olla liian kallis investointi esimerkiksi alle kymmenen työntekijän firmalle.
Tieto Oyj:n Sales Manager Juho Seppälän mukaan nuorista osaajista ei kasva alan erityisosaajia ellei heille tarjota mahdollisuuksia siihen jo aikaisessa vaiheessa.
Academic Work Suomen toimitusjohtaja Stefan Heinrichs näki yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tärkeänä.
– It-alalla vallitsee absurdi tilanne. Samaan aikaan kun nuorten osaajien on vaikea löytää paikkaansa työelämästä, Suomessa toimivat teknologiafirmat etsivät työntekijöitä ulkomailta asti. Kohtaanto-ongelmaan auttaisi esimerkiksi se, että yritykset kiinnittäisivät rekrytoinnissa enemmän huomiota nuorten asenteeseen ja potentiaaliin valmiin osaamisen sijaan.
Myös tutkimukseen vastanneet kaipasivat lisää työelämän ja opintojen yhdistämismahdollisuuksia. Koulutukseen kaivattiin käytännönläheisyyttä, yhteistyötä yritysten kanssa ja kontakteja työelämään.
Töihin ulkomaille?
Jos nuoret it-alan ammattilaiset eivät löydä paikkaansa Suomen työmarkkinoilta, minne he menevät?
WorkIT Barometri 1.0 -tutkimuksen mukaan noin kolme viidestä vastaajasta on harkinnut ulkomaille muuttoa töiden perässä.
Ulkomaita harkinneet kokivat, että Suomessa ei ole heille koulutusta vastaavia töitä. He myös halusivat kartuttaa ulkomaan työkokemustaan ja saada parempaa palkkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nuoret osaajat olisivat kaikki kilpaa karkaamassa ulkomaille. Tutkimukseen vastanneista osa esimerkiksi näki, että Suomen it-ala on kasvussa. Se oli tarpeeksi kiinnostava syy jäädä Suomeen seuraamaan, mitä tapahtuu.
Paneelikeskustelussa nousi selkeästi esille nuoren it-ammattilaisen avaintaito: itseään on osattava markkinoida työntekijänä, olipa mielessä työpaikka kotimaassa tai ulkomailla.
– Opiskelijoilla on paljon piilo-osaamista, jota he eivät itse näe. Sitä on karttunut esimerkiksi kouluprojekteista. Opiskelijoiden olisi hyvä oppia myymään ja markkinoimaan tätä osaamista, Insinööriopiskelijaliiton asiamies Tero Rinne summasi.
It-alan nuorilla ammattilaisilla ei taloustilanteesta huolimatta ole syytä huoleen, kunhan työmahdollisuuksia katsoo perinteistä it-sektoria laajemmin.
– Ict-osaamista tarvitaan hyvin monella alalla, kannusti opetusneuvos Tomi Halonen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
WorkIT Barometri 1.0 |
|