Samppanjan kypsyttäjä

|
Uutinen
Kuuntele

Viiniharrastaja, DI Ville Lahtinen kuvailee viinejä omalla tavallaan: ”Tämä tuo mieleeni mopokesät, vähän bensa-aromia ja aurinkoa.”

Miten viiniharrastus sai sinusta otteen?

Viineihin perehtyneet kaverini houkuttelivat ­minut mukaansa viinitastingeihin. En ollut aluksi­ edes kovin innostunut. Sitten löytyi vähän erikoisempia viinejä – aah, tällaisiakin viinejä! Siitä se lähti, kymmenisen vuotta sitten. 

Oletko viinisnobi?

En elvistele viiniharrastuksellani. Kuvailenkin viinejä omalla tavallani: ”Tämä tuo mieleeni mopokesät, vähän bensa-aromia ja aurinkoa.” Arvioni herättävät viininmaisteluilloissa välillä hilpeyttä. Tärkeintä on kuitenkin luottaa omaan makuunsa. Ja jokaiselle hyvä viini on se, mikä ­hänen suussaan maistuu hyvältä. 

Mihin harrastuksesi sinua vie?

Toissakesänä viinit veivät minut ja avo­vaimoni Italian Toscanaan. Chiantin viinitien varrella oli ihan tolkuton määrä viinitiloja, ja saimme maistaa niin käsintehtyjä kuin teollisissakin olo­suhteissa valmistettuja viinejä. Tekijät ja tarinat viinin ympärillä olivat kiehtovia. 

Useimmiten harrastus tarkoittaa viini-iltoja. Tastingit ovat mukavia tapahtumia, hyvää seuraa, viiniä, pientä purtavaa… 

Onko sinulla viinikellari?

Kaksikin. Iso kypsytysvarasto Lahdessa ja käyttö­viinivarasto Helsingissä. Ostimme muutama vuosi sitten kellaritilat Töölöstä ja rakensimme sinne viini­kellarin. Jokaisella osakkaalla on oma varastonsa, mutta lisäksi on yhteinen keittiö ja lounge viininmaistajaisia varten.

Mikä harrastuksessasi kiehtoo juuri nyt eniten? 

Pidän kuohujuomista, ja samppanjan kypsyt­täminen kiehtoo. Ostan vuosittain varastoon jokusen laatikon kypsymään. Parhaimmillaan aika hioo samppanjasta terävät särmät, maku pyöristyy, juomasta tulee paahteista ja väri alkaa vivahtaa oranssiin. Mielestäni noin 20 vuotta kypsynyt samppanja on parasta. 

Kelpaako olut?

Kyllä, kiitos. Se tylsän tavallinen perus­lager.

Kuka? Ville Lahtinen

  • 36-vuotias lahte­lainen konetekniikan DI. Työskentelee Kiwa Inspectalla tarkastus-
insinöörinä. Työhön kuuluvat painelaitteiden valmistuksen valvonta ja käytössä olevien painelaitteiden määräaikaistarkastukset sekä hitsaajien ja hitsausmenetelmien pätevöinti.
  • Toimii TEKin jäsen- ja järjestövaliokunnan varapuheenjohtajana.
  • Muita harrastuksia: moottoripyörien ­entisöinti ja sähkö­kitaroiden rakennus.