Samppanjan kypsyttäjä
Viiniharrastaja, DI Ville Lahtinen kuvailee viinejä omalla tavallaan: ”Tämä tuo mieleeni mopokesät, vähän bensa-aromia ja aurinkoa.”
Miten viiniharrastus sai sinusta otteen?
Viineihin perehtyneet kaverini houkuttelivat minut mukaansa viinitastingeihin. En ollut aluksi edes kovin innostunut. Sitten löytyi vähän erikoisempia viinejä – aah, tällaisiakin viinejä! Siitä se lähti, kymmenisen vuotta sitten.
Oletko viinisnobi?
En elvistele viiniharrastuksellani. Kuvailenkin viinejä omalla tavallani: ”Tämä tuo mieleeni mopokesät, vähän bensa-aromia ja aurinkoa.” Arvioni herättävät viininmaisteluilloissa välillä hilpeyttä. Tärkeintä on kuitenkin luottaa omaan makuunsa. Ja jokaiselle hyvä viini on se, mikä hänen suussaan maistuu hyvältä.
Mihin harrastuksesi sinua vie?
Toissakesänä viinit veivät minut ja avovaimoni Italian Toscanaan. Chiantin viinitien varrella oli ihan tolkuton määrä viinitiloja, ja saimme maistaa niin käsintehtyjä kuin teollisissakin olosuhteissa valmistettuja viinejä. Tekijät ja tarinat viinin ympärillä olivat kiehtovia.
Useimmiten harrastus tarkoittaa viini-iltoja. Tastingit ovat mukavia tapahtumia, hyvää seuraa, viiniä, pientä purtavaa…
Onko sinulla viinikellari?
Kaksikin. Iso kypsytysvarasto Lahdessa ja käyttöviinivarasto Helsingissä. Ostimme muutama vuosi sitten kellaritilat Töölöstä ja rakensimme sinne viinikellarin. Jokaisella osakkaalla on oma varastonsa, mutta lisäksi on yhteinen keittiö ja lounge viininmaistajaisia varten.
Mikä harrastuksessasi kiehtoo juuri nyt eniten?
Pidän kuohujuomista, ja samppanjan kypsyttäminen kiehtoo. Ostan vuosittain varastoon jokusen laatikon kypsymään. Parhaimmillaan aika hioo samppanjasta terävät särmät, maku pyöristyy, juomasta tulee paahteista ja väri alkaa vivahtaa oranssiin. Mielestäni noin 20 vuotta kypsynyt samppanja on parasta.
Kelpaako olut?
Kyllä, kiitos. Se tylsän tavallinen peruslager.
Kuka? Ville Lahtinen