Daniel Valtakari katsoo kameraan.

Sähköinen äänestäminen yhä suositumpaa – paperiäänestyksen suosio laskussa

|
Blogimerkintä

Postiäänestyksen suosio on vähentynyt joka kerta sen jälkeen, kun rinnalle tarjottiin sähköinen äänestysmahdollisuus.

TEKin viimeisimmät, vuoden 2023 valtuustovaalit, osoittivat, että yhä useammat ihmiset äänestävät verkossa. Tässä äänestyksessä noin 11 700 jäsentä äänesti verkossa, kun taas vain noin 1600 jäsentä postitti paperisen äänestyslomakkeen. Näyttää varsin selvältä, että sähköinen äänestäminen on tulevaisuuden suuntaus.

Näissä vaaleissa sähköisen äänestämisen kustannukset olivat luokkaa 12 000 euroa, kun taas postitse äänestäminen maksoi kaikkinensa reilu 65 000 euroa. Tämä osoittaa, että sähköinen äänestäminen on myös taloudellisesti järkevämpää kuin perinteinen paperiäänestys. Kyse on jäsenten rahoista, joita tulee käyttää järkevästi. Kokoluokkaa voi myös verrata siihen, että valtuuston yksi kokous liikkuu vastaavassa hintaluokassa. Paperiäänestyksen osuus koko valtuustovaalin kustannuksesta on aika tarkkaan yksi kolmasosa.

Näyttää varsin selvältä, että sähköinen äänestäminen on tulevaisuuden suuntaus.

Paperiäänestyksen suosio on vähentynyt joka kerta sen jälkeen, kun rinnalle tarjottiin sähköinen äänestysmahdollisuus. Vuonna 2017 paperiäänestyksen käyttäjiä oli vielä 5700, kun taas vuonna 2020 heitä oli enää 2500. Tämän vuoden äänestyksessä paperiäänestäjien määrä putosi edelleen 1600:aan. Vastaavasti sähköisen äänestyksen suosio on jatkuvasti kasvanut. Tämä osoittaa, että yhä useammat jäsenet ovat siirtymässä sähköisen äänestyksen hyödyntäjiksi.

On tärkeää huomata, että sähköinen äänestäminen on myös turvallisempaa kuin paperiäänestäminen ja ääni saapuu varmuudella perille postin kulusta riippumatta. TEK tarjosi sähköisen äänestyksen yhteydessä mahdollisuuden tunnistautua kahdella eri tavalla, sekä tutulla pankkitunnistautumisella että kaksivaiheisesti sähköpostin tai puhelinnumeron avulla.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähköinen äänestäminen on tulevaisuuden suuntaus ja että sen käyttöönotto on taloudellisesti ja turvallisuuden kannalta kannattavaa. Vaikka paperiäänestys onkin vielä joissain tapauksissa tarpeellinen vaihtoehto, sen suosio on selvästi laskussa.

Sähköinen äänestäminen on myös ympäristön kannalta järkevää, sillä se vähentää merkittävästi paperin käyttöä ja siten myös hiilijalanjälkeä. Tämä on erityisen tärkeää tänä päivänä, kun ympäristöystävällisten toimintojen merkitys korostuu yhä enemmän. Sähköisen äänestämisen käyttöönotto ei ainoastaan säästä aikaa ja rahaa, vaan myös vähentää ympäristöön kohdistuvia haittavaikutuksia, ja siten edistää kestävän kehityksen tavoitteita.

Kirjoittaja toimi vaalilautakunnan sihteerinä 2023 vaalien aikana.