Puhdashenkiset – tarina 1970-luvun Teekkarikylästä

|
Uutinen
Kuuntele

Teekkarikylän opiskelijasolussa 4B30 opiskeltiin, juhlittiin ja solmittiin läpi elämän kestäviä ystävyyssuhteita.

Otaniemen Teekkarikylässä on syntynyt monenlaisia kerhoja, yhdistyksiä ja muita porukoita.  Tässä on tarina "Puhdashenkisten” yhdistyksestä, jonka juuret juontuvat 1960-luvun lopulle.

Yhdistävänä alkutekijänä oli Teekkarikylän solu TKY 4B30, jossa asui vain miehiä.  Solussa oli kuusi kahden hengen huonetta ja yhteiset tilat. Toisessa päässä solua pelattiin korttia ja juotiin virvokkeita, siinä oli keittokomerokin vieressä. Toisessa päässä puolestaan katsottiin televisiota,  sunnuntaiaamujen suosikkiohjelma oli olotilaan sopiva Kössi Kenguru.

Yleensä soluun tultiin fuksina tai opintojen alkupäässä. Joskus myöhemmin yhden hengen huone saattoi kiinnostaa ja tie vei TKY kahdeksikkoon tai kakkoseen. Mutta oleellista oli se aika solussa 4B30.

pirtua naukkaillessa totesimme, että tässähän henki puhdistuu

Otaniemi muuttui metsästä asutukseksi

Solussa näet vallitsi hyvä yhteishenki. Opintojen ohella bailattiin joko käymällä porukalla Dipolin T-illoissa, Teknologföreningen TF:llä tai kaupungissa eli Bottalla, Hämiksellä tai Vanhalla Polilla. Keväisin järjestimme "linturetkiä" Otaniemen kärkeen paistaaksemme nuotiolla läpi yön makkaroita ja lauleskellaksemme. Siinä samalla osuttiin historialliseen saumaan, eli näkemään Otaniemen muuttuminen metsästä asuntoalueeksi. Vuonna 1970 ei niemen kärjessä ollut kuin rantasauna ja sinne metsän läpi johtava polku, mutta muutamaa vuotta myöhemmin siellä jo oli useita Hoasin kerrostaloja käsittävä asuntola-alue.

Solussa olivat edustettuina kaikki tuolloiset TKK:n osastot eli oltiin poikkitieteellisiä. Joukossa oli pari kemistiä, jotka toivat labrasta pirtua. Sitä naukkaillessa totesimme, että tässähän henki puhdistuu ja kas, oli syntynyt  puhdashenkisten kerho. Puhdashenkisten yhdistys perustettiin sittemmin syyskuussa 1973 ja myöhemmin se rekisteröitiin nimellä Insinööriyhdistys PHY ry.  Yhdistyksen tarkoituksena on pitää yllä jäsenten välisiä yhteyksiä järjestämällä ainakin kaksi kertaa vuodessa ”viralliset” kokoukset. Lisäksi pitkin vuotta on muita yhteisiä tapaamisia.

Puhdashenkiset pitää yhtä edelleen

Puhdashenkiset on nyt toiminut yli 40 vuotta. Jäsenistä suuri osa on jo eläkkeellä, mutta muutama on vielä mukana työelämässä. Enimmillään jäseniä oli 23, mutta valitettavasti tuoni on jo korjannut kolme meistä. Edesmenneitten lesket ovat edelleen mukana toiminnassa jäsenten puolisot käsittävässä naisjaostossa.

Joukko on valmistuttuaan hajonnut ympäri Suomea ja ajoittain ulkomaillekin.  Ilman organisoitumista yhteydet olisivat varmaan enimmältään katkenneet, mutta nyt Puhdashenkisten toiminta jatkuu edelleen vireänä.