PT: Ukrainan kriisi taittoi Suomen talouskasvun

|
Uutinen
Kuuntele

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) alentanut tämän ja ensi vuoden kasvuennustettaan.

PT alensi Suomen tämän vuoden kasvuennusteen -0,3 prosenttiin viime maaliskuun 0,9 prosentista. Ensi vuonna bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan yhden prosentin, kun maaliskuussa kasvun ennustettiin olevan 2,2 prosenttia.

Ennusteen korjaukset johtuvat pitkälti Ukrainan kriisin kärjistymisestä. Ukrainan kriisin negatiivinen vaikutus Suomen talouskasvuun on muodostumassa ennakoitua suuremmaksi.

Talouspakotteiden kautta vaikuttava konflikti on näillä näkymin supistamassa Suomen kokonaistuotantoa noin puolitoista prosenttia. Tästä puoli prosenttia realisoituu tänä vuonna ja yksi prosentti ensi vuonna. Teollisuuden alkuvuonna vahvistunut tilauskertymä osoittaa, että edellytykset kasvun liikkeelle lähdölle ja sen nopeutumiselle olivat olemassa.

Vaikutukset voimistuvat loppuvuodesta

Pakotteiden ja vastapakotteiden suorat ja epäsuorat vaikutukset alkavat kuitenkin voimistua loppuvuodesta. Suomen vienti Venäjälle supistuu tänä vuonna noin 20 prosenttia viime vuodesta. Tilanne pysyy tältä osin huonona pitkälle ensi vuoteenkin. Vaikka Ukrainan konflikti lientyy, pakotteita puretaan hyvin hitaassa aikataulussa.

PT:n mukaan finanssipolitiikan kiristäminen Suomessa heikentää myös Suomen talouskasvua, mutta Euroopan keskuspankin kevennystoimet tukevat sitä.