PT ennustaa talouden piristymistä

|
Uutinen
Kuuntele

Palkansaajien tutkimuslaitos PT ennustaa, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia.

Tämän vuoden osalta ennustetta on alennettu 0,2 prosenttiyksikköä lähinnä näköpiirissä olevan Suomen Venäjä-viennin voimakkaan supistumisen vuoksi. Molempina ennustevuosina talouskasvun nopeutumisen taustalla on niin viennin, yksityisen kulutuksen kuin investointienkin piristyminen.

PT:n mukaan työttömyysaste nousee tänä vuonna keskimäärin 8,9 prosenttiin ja laskee siitä 0,2 prosenttiyksikköä vuonna 2016. Molempina vuosina työllisten määrä kasvaa muutamalla tuhannella.

Lisäleikkaus nipistäisi kasvua

PT:n mielestä julkisten menojen 2,1 miljardin lisäleikkaus ensi vuonna johtaisi siihen, että talouden kasvu hiipuisi 0,6 prosenttiin ennakoidusta 1,6 prosentista. Politiikan kiristys heijastuisi myös työmarkkinoille ja vähentäisi työllisten määrää arviolta noin 24 000 henkilöllä jo ensimmäisenä vuonna.

Julkiseen talouteen kertyisi säästöjä tutkimuslaitoksen mukaan enintään 1,3 miljardin edestä, vaikka leikkauksia olisi alun perin tehty 2,1 miljardilla.