Piilaakso tarjoaa työmahdollisuuksia

|
Uutinen
Kuuntele

Piilaaksossa on pulaa ICT-alan osaajista. Seppo Kolari tuli töihin Yhdysvaltoihin, kun paikallista osaajaa ei löytynyt.

Kalifornian Piilaakso tunnetaan maailman teknologiakeskuksena. San Franciscon eteläpuolinen alue houkuttelee yrittäjiä, sijoittajia ja työntekijöitä ympäri maailman. Piilaakso tarjoaa etenkin hyvin koulutetuille loputtomasti työ- ja harrastusmahdollisuuksia.

Osaajia ei kuitenkaan löydy helposti, sanoo diplomi-insinööri Seppo Kolari, Symbionin varatoimitusjohtaja San Joséssa.

– Työpaikkailmoituksiin ei tule vastauksia. Meilläkin olisi tarve noin kolmellekymmenelle ohjelmisto-osaajalle.

Symbion toimisto sijaitsee rakennuksessa, joka oli aikanaan Applen pääkonttori yhtiön listauduttua pörssiin. Apple on edelleen yläkerran naapurina.

Kolari on ollut nykyisen työnantajansa palveluksessa kymmenisen vuotta. Sitä ennen hän työskenteli pitkään Nokiassa.

– Nokiaan liittyy paljon muistoja, mitä nuorena miehenä sai kokea ja oppia, Kolari sanoo.

– Aloitin työurani siellä koodaajana, asiakastuessa ja tuotemarkkinoinnissa. Olen seurannut yhtiön tarinan hiipumista haikeana.

Symbio on IT-alan alihankintayhtiö, tuotekehitys­partneri. Yhtiön tarkoitus on auttaa asiakkaitaan saamaan ohjelmistoistaan mahdollisimman paljon irti. Alun perin 1995 perustettu yhtiö laajeni vuonna 2009 suomalaisten IT-firmojen Flanderin ja Arditesin yhdistyttyä kiinalaisen Symbio Groupin kanssa.

Nimi Symbio jäi, sillä sen asiakkaat tunsivat parhaiten. Marraskuussa 2013 Symbio osti IT- ja teknologiakonsultointipalveluja tarjoavan Freebordersin. Yhtiöstä tuli yksi maailman suurimmista tuotekehityspalveluita tarjoavista ohjelmistotaloista, jonka palveluksessa on pari tuhatta työntekijää Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Aasiassa.

Kolari on työskennellyt Piilaaksossa kolmisen vuotta. Työ Kaliforniassa kutsui sen jälkeen, kun paikallista osaajaa tehtävään ei löytynyt. Alaisia hänellä on useista kymmenistä kansallisuuksista.

– Täällä oppii itsestään uutta ja kehittyy ammatillisesti, Kolari sanoo.

– Olemme palvelutalo, ja tasan niin hyviä kuin osaajamme ovat.

Symbio ja muut Piilaakson ICT-yritykset kilpailevat ankarasti parhaista työntekijöistä. Suosituimpia työnantajia ovat Googlen, Applen ja Facebookin kaltaiset tunnetut suuryritykset.

Rohkeimmat ja kunnianhimoisimmat perustavat omia startup-yrityksiään, joita Piilaaksossa on tuhansia. Suomalaisfirmojakin Piilaaksosta löytyy jo nelisenkymmentä.

Tuottavuus ratkaisee

Kolarin tehtävä on valvoa asiakasprojektien etenemistä. Työhön kuuluu paljon asiakaskäyntejä, Yhdysvaltojen lisäksi myös muissa maissa.

– Matkustan Eurooppaan ja Aasiaan noin kerran kuussa, Kolari kertoo.

– Se aika on perheeltä pois. Mutta tässä työssä on tärkeää olla asiakkaan lähellä ja ymmärtää asiakkaan tarpeita.

Symbionin liiketoiminta koostuu pääasiassa kolmesta osasta: sulautetuista ohjelmistoista, sovelluksista mobiiliin ja webbiin sekä ohjelmistojen laadunvarmistuksesta.

Työtehtävät ovat vaativia, joten yhtiöllä on palkkalistoillaan maailmanluokan koodaajia ja testaajia. Esi­merkiksi pankkien verkkosovelluksissa tarvittavien ohjelmistojen kehittäminen vaatii paitsi softaosaamista myös sitä, että ymmärtää asiakkaan tarpeita.

Symbiolla on asiakkaina IBM:n ja Micro­softin kaltaisia teknologiajättejä sekä Evernoten tyyppisiä startup-firmoja. Ennen kaikkea ohjelmoijien tehtävä on ratkaista asiakkaiden ongelmia.

– Emme ole pelkästään auttavia käsipareja vaan haluamme innovoida ja tuoda asiakkaillemme lisäarvoa, Kolari sanoo.

– Kerran eräs suuri tietokonefirma suunnitteli tabletin lanseerausta, mutta ongelmana oli laitteen heikko suorituskyky. Meidän tehtävänämme oli ongelman korjaaminen ja lanseerauksen aikataulun pelastaminen. Onnistuimme tehtävässä kaiketi hyvin, koska tuotteen arvioinneissa erityisesti suorituskykyä kehuttiin.

Mikä sitten erottaa huippukoodaajan tavallisesta? Yksinkertainen vastaus on tuottavuus. Huippukoodaaja saa samassa ajassa enemmän aikaan. Muitakin osaamisen osa-alueita on, mutta työn tehokkuus on tärkein mittari.

Suomalaisen ammattilaisen tuntihinta on kovempi kuin esimerkiksi intialaisen juuri tuottavuuden takia. Ero syntyy osaamisesta ja kokemuksesta. Suomalainen insinööri on luova, rehellinen ja avoin.

Myös matemaattiset kyvyt ja luonnontieteiden opetus ovat meillä hyvällä tasolla. Lisäksi suomalaiset tunnetaan motivaatiostaan ja työmoraalistaan.

– Hommat etenevät, kun uskalletaan kysyä neuvoa ja kertoa kaverille, että on jumissa jonkun asian kanssa. Kaikissa kulttuureissa ei ole suotavaa ilmaista neuvottomuuttaan, Kolari toteaa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että kansallisuus on lopulta toissijainen tekijä, kun arvioidaan ammatillista osaamista.

– Parhaat suomalaiset pelaavat NHL:ssä, koska siellä pelaavat maailman huippupelaajat. Tietenkin palkkakin vaikuttaa, mutta parhaiden kanssa he pääsevät tosissaan haastamaan itsensä ja kehittymään omalla alallaan. Samoin meillä kovat osaajat vetävät puoleensa toisia kovia osaajia.

Pitkiä työpäiviä

Yhdysvalloissa myynti- ja markkinointi tapahtuu usein verkostojen kautta etenkin business to business -markkinoilla. Verkostoituminen vaatii läsnäoloa, pitkiä työpäiviä ja kärsivällisyyttä.

Toisaalta liike-elämä Yhdysvalloissa on nopeatempoista. Työskentelytahti on kiivas, liike­toimintakulttuuri epämuodollista ja avointa.

Yhdysvalloissa tehdään keskimäärin pitempää työpäivää kuin Euroopassa. Myös Symbion toimiston valot palavat usein iltamyöhään.

– Tiistaisin teen töitä aamu kahdeksasta kahteen asti yöllä, Kolari kertoo.

– Eurooppa ja Aasia ovat eri aikavyöhykkeellä, joten käytännössä töitä voisi tehdä 24 tuntia vuorokaudessa.

Työpäivän pituutta tärkeämpää on se, mitä tuntien aikana saadaan aikaan. Pitkä työpäivä ei ole mikään itseisarvo. Tärkeintä on tuloksellisuus.

Insinöörin ammatillisen kehittymisen kannalta Piilaakso on ihanteellinen ympäristö. Tapahtumia, konferensseja ja tilaisuuksia järjestetään jatkuvasti. Kouluttautumis- ja oppimismahdollisuuksia on loputtomiin.

Palkkataso on selvästi Suomea korkeammalla, mutta niin ovat myös työhön liittyvät vaatimukset. Erityisesti asiakaspalvelulta odotetaan paljon. Yritykset eivät pyri ainoastaan vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin, vaan uusia palvelukonsepteja kehitetään jatkuvasti.

Liiketoiminnassa verkostoilla ja referensseillä on suuri merkitys. Kun työt tehdään hyvin, asiakkaat suosittelevat palvelua toisilleen.

– Tänne tullessa en ollut Amerikka-fani, mutta olen viihtynyt hyvin. Piilaakso on kansalaisuuksien sulatusuuni ja mielenkiintoinen paikka työskennellä, Kolari toteaa.

 

Perehdy kohdemaahan etukäteen

Symbio hakee Piilaaksoon parhaillaan android-käyttöjärjestelmän hallitsevia ohjelmoijia ja web–osaajia. Seppo Kolari kannustaa kollegojaan lähtemään ulkomaille, mutta ei millä tahansa ehdoilla.

– Jos työ ei ole tarpeeksi kiinnostavaa, niin elämä ei ole mukavaa. Työ on iso osa päivästä. Kannattaa perehtyä paikkaan ja työhön etukäteen, keitä siellä on työssä ja mitä ympäristössä tapahtuu.

– Jonkinlainen kulttuurishokki tulee joka tapauksessa jossain vaiheessa, mutta siihenkin sopeutuu.  

Jos on perhe mukana, niin kannattaa huolehtia siitä, että perhekin viihtyy. Kolarilla itsellään on kolme lasta, joista nuorin on kolmevuotias.

– Vaimolla on kädet täynnä töitä. Kotona olevalta vaaditaan aktiivisuutta, jotta verkostoa ympärille alkaa syntyä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seppo Kolari

  •   IT-alan alihankintayhtiö Symbion varatoimitusjohtaja
  •   42-vuotias, naimisissa, kolme lasta
  •   Harrastukset: tennis, golf, kuntosali ja laskettelu