Petteri Timonen menestyi nuorten tiedekilpailussa Milanossa

|
Uutinen
Kuuntele

Petteri Timonen palkittiin EU:n Contest for Young Scientists -kilpailussa.

Petteri Timonen, 18, vastaanotti maanantaina 21.9. Intel ISEF -palkinnon EU:n Contest for Young Scientists (EUCYS) -kilpailussa Milanossa.

Timosen voittama palkinto on matka Intel ISEF -kilpailuun Yhdysvaltoihin. Intel International Science and Engineering Fair on maailman laajin kansainvälinen nuorten tiede- ja teknologiakilpailu. Timonen matkustaa toukokuussa kilpailuun Phoenixiin, Arizonaan.

Timonen kehitti palkitussa työssään Veripalvelulle mallin, jonka avulla voidaan optimoida verenkeräyksestä syntyviä kustannuksia. Timonen esitteli työnsä maaliskuussa järjestetyssä Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailussa ja voitti lukiolaisten sarjan. Hänet valittiin edustamaan Suomea EU:n tiedekilpailuun Milanoon. Timonen toteutti tutkimuksensa yhteistyössä Veripalvelun kanssa. SPR on todennut mallilla lasketut tulokset heille hyödyllisiksi ja neuvottelee nyt lisenssin hankkimisesta.

– EUCYS-tuomarit vaikuttivat aidosti kiinnostuneilta työstäni ja palaute oli hyvin positiivista. Erityisesti kiitosta sai projektin käytännönläheisyys sekä tulosten merkittävä taloudellinen ja yhteiskunnallinen hyöty, Timonen kertoo.

Timosen työ kiehtoi tuomariston lisäksi yleisöä ja toimittajia.

– Oli mukavaa kertoa työstäni kiinnostuneille. Oli myös hienoa nähdä muiden nuorten tekemiä projekteja kaikilta tieteenaloilta. Erinomaisia projekteja oli paljon. Italialaisten astronauttien tapaaminen oli mieleenpainuvaa, Timonen pohtii.

Petteri Timonen esitteli tutkimustaan EUCYS-kilpailussa.

Timonen aloitti tänä syksynä opinnot Helsingin yliopistossa pääaineenaan tietojenkäsittelytiede. Hänen tavoitteenaan on verenkeräyksen optimointityökalun laajentaminen Suomen ulkopuolelle. Lisäksi häntä kiinnostavat koneoppiminen ja konenäkö.

– Sain kilpailun tuomaristosta myös erinomaisen kontaktin alan asiantuntijaan.

Mukana 169 nuorta

Pinja Laitinen ja Kira Huuska osallistuivat EUCYS-kilpailuun hammastahnatutkimuksella.

EUCYS-kilpailuun osallistui 169 nuorta tutkijaa 103 projektilla. Osallistujien ikähaarukka oli 14–20 vuotta ja he olivat kotoisin 39 eri maasta. Tämän vuoden kilpailu olikin suurin koko kilpailun historiassa. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989.

Suomesta kilpailuun osallistuivat Timosen lisäksi Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 16-vuotiaat oppilaat Kira Huuska ja Pinja Laitinen. Heidän tutkimuksensa käsitteli hammastahnojen vaikutusta kahvivärjäymiin. 

Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun ansioituneen ohjaajan opintostipendillä mukana oli Eeva-Maiju Aulin Pakilan yläasteelta.

Lisätietoa: