Pane hyvä kiertämään
Olemme peilejä toisillemme: muutos omassa asenteessa vaikuttaa koko tiimiin.
Kun otat asiaksesi olla hieman myönteisempi ja enemmän läsnä, vaikutus kertautuu työkavereiden kautta. Siksi positiivista psykologiaa kouluttavat Susanna Posio ja Reetta Yrttiaho kehottavat ottamaan vastuun itsestä.
Yrttiahon mukaan negatiivisen ajattelun kierre on ihmiselle luontainen. Omaa asennettaan kannattaakin tietoisesti virittää myönteisemmäksi.
– Listaa päivittäin yhdestä kolmeen asiaa, joista olet kiitollinen. Listatut asiat voivat olla pieniä, mutta kun harjoittelet systemaattisesti, vaikutus ajattelutapaasi ja jopa fyysiseen terveyteesi on suuri.
Kaiken a ja o on huolehtia elinvoimaisuudestaan.
Oman asenteen työstäminen koskee erityisesti pomoja. Posion mukaan autoritaarisen johtamisen aika on ohi. Pomon ei kannata pakottaa alaistaan tekemään tiettyä tehtävää. Organisaation kannalta tuloksellisempi tapa on osoittaa tehtävä sille alaiselle, jonka vahvuusalueelle se osuu.
– Positiivisen psykologian avulla voidaan löytää työntekijöiden vahvuudet ja sitä kautta järkevät vastuualueet. Kun ihminen toimii vahvuusalueellaan, hän kokee todennäköisemmin työn imua ja merkityksellisyyttä, ja on aikaansaavampi. Sehän on myös organisaation etu, Posio sanoo.
Vahvuuksien tuntemisesta tai asenneviilauksista ei ole hyötyä, jos ihmisen keho ja mieli ovat uupuneet.
– Kaiken a ja o on huolehtia elinvoimaisuudestaan. Eli nuku, syö, liiku ja varaa aikaa palautumiselle – työpäivän aikana ja sen jälkeen, Yrttiaho sanoo.
- Aiheesta lisää: lehti.tek.fi/keskity-hyvaan
11–15 %
Optimistisella elämänasenteella on yhteys keskimäärin 11–15 prosenttia pidempään elinikään.
Lähde: Optimism is associated with exceptional longevity in 2 epidemiologic cohorts of men and women, PNAS, 2019
35 %
Ihmisillä, jotka ajattelevat optimistisesti, on pienempi sydänsairauksien riski.
Lähde: Association of Optimism With Cardiovascular Events and All-Cause Mortality, Jama Network Open, 2019.