Palkansaajien tutkimuslaitos: Euroopassa vihdoin käänne ylöspäin

|
Uutinen
Kuuntele

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) laski Suomen tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvuennusteen 0,9 prosenttiin viime syyskuun 2,1 prosentista.

Aiempaa synkempään ennusteeseen vaikuttivat erityisesti viime vuoden viimeisen neljänneksen kokonaistuotannon supistuminen. Myös tämän vuoden tammikuun teollisuustuotanto ja vienti tuottivat pettymyksen. PT julkisti talousennusteensa vuosille 2014–2015 tänään torstaina 20.3.

PT ennustaa, että Suomen talous kääntyy tänä vuonna nousuun muun Euroopan perässä. Kasvu jää kuitenkin Eurooppaa hitaammaksi. Ensi vuonna Suomen bkt:n ennustetaan kasvavan 2,2 prosenttia ja näin samaa vauhtia kuin esimerkiksi euroalueella keskimäärin.

Sekä tänä että ensi vuonna Suomen talouskasvua rajoittavat ostovoimaa leikkaavat matalat palkankorotukset ja suhteellisen kireä finanssipolitiikka.

Vienti piristyy tänä vuonna

Maailmantalouden piristyessä Suomen vienti yltää jo tänä vuonna 3,5 ja ensi vuonna 5,5 prosentin nousuun.

Yksityinen kulutus supistuu vielä tänä vuonna puoli prosenttia mutta kääntyy 0,7 prosentin kasvuun vuonna 2015. Yksityiset investoinnit vähenevät kuluvana vuonna 1,2 prosenttia mutta kasvavat seuraavana vuonna jo 2,9 prosenttia.

Ostovoima supistuu

Työttömien määrän ja työttömyysasteen (8,4 prosenttia) ennustetaan nousevan vain hiukan viimevuotisilta tasoiltaan ja pysyvän samoina ensi vuonna.

Palkansaajien reaaliansiot alenevat hiukan ansiotason kohotessa vain 1,3 prosenttia samalla kun kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna 1,5 ja ensi vuonna 1,8 prosenttia. Kotitalouksien yhteenlaskettu reaalinen ostovoima supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia mutta kasvaa ensi vuonna 0,5 prosenttia. Korkotasoon ennustetaan hyvin vähäistä nousua tällä ennustejaksolla.