Paljut lämpiminä, yritykset kuumina

|
Uutinen
Kuuntele

Startup Sauna keräsi Otaniemeen jo 15:nnen kerran kansainvälisen joukon aloittavia yrittäjiä yrityskiihdyttämöön, jossa saatiin kontakteja, sparrausta ja jopa sijoituksia.

Startup Saunan kiihdyttämöohjelman päätteeksi iloittiin yrittäjyydestä ja nautittiin puurtamisen jälkeen ruuasta ja juomista. Hämärä huone, iso valkokangas ja valonheittimet. Ja yleisö huutaa: Startup Sauna!

Perjantaina 16.6. järjestetyssä perinteisessä Startup Saunan demopäivässä 14 tiimiä yhdeksästä maasta esittäytyi kiinnostuneille. Takana oli seitsemän viikon tiivis ohjelma, jossa valmentajat pyrkivät auttamaan startupeja eteenpäin.

Seitsemän viikon aikana päivät venyivät pitkiksi, mutta perjantaina oli aikaa rentoutua, jutella kiinnostavien ihmisten kanssa ja kokea startup-huumaa. Luoda uskoa toisiin ja viritellä yhteistyötä.

– Näistä ihmisistä tuli minulle osa perhettä. En osannut odottaa tältä ohjelmalta näin paljon, Exponentan ukrainalainen perustaja ja toimitusjohtaja Daria Minsky kertoi oman pitchinsä jälkeen.

Exponenta on kehittänyt ohjelman, joka osaa analysoida tekstin ja päätellä, kuinka hyvin se lähtee leviämään verkossa. Esityksessään Minsky kertoi, että toukokuussa ohjelma osasi arvioida uutissivusto Buzzfeedin tekstien leviämisen yli 80 prosentin tarkkuudella.

Ensimmäisessä vaiheessa Exponenta aikoo tarjota palveluaan erityisesti mainostajille, jotta he voivat arvioida, mille sivustolle kannattaa ostaa mainossisältöpaikkoja. Seuraavaksi Minsky aikoo tiiminsä kanssa kehittää ohjelmaa edelleen, niin että se osaa ehdottaa tekstiin parannuksia automaattisesti.

Daria Minskyn Exponenta on kehittänyt ohjelman, joka osaa päätellä, kuinka hyvin teksti lähtee leviäämään verkossa.


Parhaista parhaimmat 2 prosenttia

Exponenta oli yksi poikkeuksellisen hyvistä ja onnekkaista startupeista, sillä vain kaksi prosenttia kiihdytysohjelmaan hakeneista hyväksyttiin mukaan.

Minsky kertoo, että hän etsi startupille kiihdyttämöä, joka ei halua omistusosuutta yrityksestä.

– Olemme varsin varmoja teknologiamme arvosta, emmekä halua luovuttaa yrityksen osakkeita näin alkuvaiheessa. Monet kiihdyttämöt ovat superahneita.

Minsky kertoo, että monet suosittelivat Startup Saunaa. Se arvioitiin parhaaksi niistä kiihdyttämöohjelmista, jotka eivät ota omistusosuutta startupeista.

– Täällä oli uskomattoman hyviä valmentajia ja uskomaton ilmapiiri. Ohjelma auttoi meitä paljon.
Minsky arvioi, että eniten valmentajat auttoivat yritysidean terävöittämisessä ja pitchaamisen hiomisessa.
Sana Exponentasta on levinnyt muun muassa Startup Saunan valmentajien ansiosta. Nyt tulevaisuus näyttää varsin hyvältä.

– Sijoittajat soittelevat minulle. Kiinnostus heräsi nopeasti.

Valmentajana toimineen Markko Vaarnasin mukaan mukana olevat startupit ovat aiempaa valmiimpia.


70 vapaaehtoista valmentajaa

Startup Saunan kiihdyttämöohjelman vahvuus ovat laajat verkostot. Aloittavia yrityksiä auttamassa on noin 70 vapaaehtoista valmentajaa, joilla on yleensä omaa taustaa yrittäjänä. Heiltä startupit saavat neuvoja ja verkostoja, mahdollisesti löytävät myös kiinnostuneen enkelisijoittajan.

Markko Vaarnas lähti mukaan valmentajaksi sen jälkeen, kun oli ollut mukana myymässä perustamaansa markkina-analyyseihin erikoistunutta ohjelmistoyhtiö Global Intelligence Alliancea M-Brainille vuonna 2014.

– Minulle jäi osaamista käteen, ja olen yrittänyt jakaa sitä eteenpäin.

Vaarnas kertoo, että hän toimii myös enkelisijoittajana. Valmentaminen on hyvä tapa etsiä lupaavia yrityksiä, joihin sijoittaa tai lähteä neuvonantajaksi.

Hän arvioi, että yksi haaste startupeille oli miettiä, mikä neuvoista oli paras, sillä joskus neuvot saattoivat olla jopa vastakkaisia ja palaute hyvin suoraa.

– Valmentajatapaamisten jälkeen on tullut vastaan aika turhautuneitakin yrittäjiä, kun he ovat saaneet ihan eri suuntaisia palautteita, tai homma on jopa mennyt kokonaan uusiksi. Välillä näkee, että yrittäjät haukkovat henkeään kuin kalat kuivalla maalla ja hakevat uutta lähtöä.

Vaarnas kertoo, että kiihdyttämöohjelma on kolmen vuoden aikana hioutunut, ja mukana olevat startupit ovat aiempaa valmiimpia. Mutta kiihdyttämössä oli edelleen mukana alkuvaiheen yrityksiä, joiden idea hakee vielä suuntaansa, eikä kassavirtaa vielä juurikaan tule.

– Minulle jäi kuva, että muutama nyt mukana ollut yritys joutui vetämään henkselit vanhan idean yli ja palaamaan vähän taaksepäin. Suurin osa yrityksistä meni paljon eteenpäin; ne saivat hiottua konseptejaan valmiimmiksi sijoittajia ja asiakkaita varten. Sehän se tavoite täällä onkin.
 

Myös yrittäjän kannattaa olla TEKin jäsen

TEK edistää yrittäjämyönteisen toimintaympäristön kehittymistä ja auttaa menestymään yrittäjäuran eri käänteissä.