Metal Detectors -työn kehittänyt nelikko posterinsa äärellä Otaniemen lukion aulassa.
Metal Detectors -pakopelin kehittäjät vasemmalta lukien: Sandra Kari, Mimmi Haavisto, Anna Karppinen ja Topias Vakkilainen.

Otaniemen lukiolaisten pakopeli palkittiin – tukea tekemiseen Aalto-yliopistosta ja Jyväskylän yliopistosta

|
Uutinen

Neljän lukiolaisen kehittämä pakopeli sijoittui toiseksi Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa 6.4.2023. Kehittämiskeskus Opinkirjo palkitsi lukion ja mukana olleet yliopistot esimerkillisestä yhteistyöstä.

Metal Detectors on nuorille suunnattu virtuaalinen pakopeli, jossa pelaaja oppii kriittisistä metalleista ja niiden tulevaisuudesta. Pelin ovat kehittäneet espoolaisen Otaniemen lukion opiskelijat Anna Karppinen, Sandra Kari, Topias Vakkilainen ja Mimmi Haavisto. Työtä ovat ohjanneet kemian ja matematiikan opettajat, apulaisrehtori Kirsi Vakkilainen ja Anni Kukko Otaniemen lukiosta.

Pakopeli syntyi yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston kanssa. Kehittämiskeskus Opinkirjo palkitsi työn ohjaajat sekä yliopistojen yhteistyökumppanit eli Ari Väisäsen (JYU) ja Tanja Kallion (AY) 600 euron erikoispalkinnolla. Palkinto jaettiin nuorten tiedekilpailu Tutki-Kokeile-Kehitä finaalissa 6.4.2023. Opinkirjo järjestää kilpailun yhdessä Tekniikan akateemiset TEK kanssa.

– Työssä yhdistyvät esimerkillisesti nuorten into, innovatiivinen tapa lisätä työn merkityksellisyyttä luomalla siitä pakopeli, ja aikuisten asiantuntijoiden ja opettajien tuki työn taustalla, perustelee Minna Riikka Järvinen, Opinkirjon toiminnanjohtaja.

Kehittyvät teknologiat tarvitsevat yhä enemmän kriittisiä metalleja, joiden saatavuus on uhattuna. Pelin kehittäneet opiskelijat kertovat haluavansa pelin avulla lisätä tietoisuutta kriittisistä metalleista ja herättää nuoret pohtimaan omia valintojaan.

– On tärkeää, että opiskelijat kuulevat asioista, joista ei vielä puhuta oppikirjoissa. On myös tärkeää, että he pääsevät tutustumaan tutkimuksen tekemiseen ja saavat näin ymmärrystä siitä, miten tieteellinen tieto rakentuu. Opiskelijamme olivat innoissaan vierailusta Jyväskylän yliopistoon, ja Ari Väisänen osasi selittää asiat niin, että opiskelijat pysyivät mukana, Kirsi Vakkilainen Otaniemen lukiosta sanoo.

Kirsi Vakkilainen ja Anni Kukko poseeraavat Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun palkintojenjakotilaisuudessa.
Metal Detectors -työn ohjaajat Otaniemen lukiosta: Kirsi Vakkilainen (vasemmalla) ja Anni Kukko. Kuvaaja: Eeva Mäkelä

Tanja Kallio Aalto-yliopistosta koki yhteistyön lukiolaisten kanssa tärkeäksi, koska Suomi ja maailma tarvitsevat uusia tutkijoita ja insinöörejä jatkamaan työtä ympäristöystävällisen teknologian kehittämiseksi ja kestävän kehityksen takaamiseksi.

– On hienoa, jos yhteistyön kautta saan nuoret innostumaan tästä tärkeästä alasta, Kallio sanoo.

Metal Detectors -pakopeli sijoittui Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun toisen asteen opiskelijoiden sarjassa toiseksi ja palkittiin 800 euron stipendillä. Työ sai myös Biologian ja maantieteen opettajien liiton BMOL:n stipendin 100 euroa, Keksintösäätiön stipendin 100 euroa sekä Tekniikan akateemiset TEKin erikoispalkinnon käytännöllisimmästä ideasta, 100 euroa. Lisäksi pakopelin tekijät pääsevät vierailulle Tampereen yliopistoon osana Päivä professorina -palkintoa.

Avainsanat: