Opiskelijoiden kuumin työsesonki on täällä

|
Uutinen
Kuuntele

Koronatilanteesta huolimatta osa opiskelijoista voi jo aloitella kesätöitään ja osalla kesätyö on edessä, vaikka sen aloitus olisikin lykkääntynyt. Näillä vinkeillä saat työkokemuksestasi enemmän irti

Tee työsopimus kirjallisena
Vaikka suullinenkin sopimus on pätevä, vain kirjallisesta sopimuksesta on käytännössä hyötyä epäselvissä tai riitatilanteissa. Voit lähettää sopimuksen TEKin lakimiehen tarkistettavaksi, ennen kuin allekirjoitat sen. Tee näin ainakin siinä tapauksessa, jos et ymmärrä jotakin sopimuksen kohtaa.

Lue toimisääntö tai työehtosopimus
Kysy työnantajaltasi, sovelletaanko työsuhteeseesi toimisääntöä tai työehtosopimusta. Pyydä sopimus luettavaksesi.

Liity KOKO-kassaan
Jos et vielä kuulu KOKO-kassaan, kannattaa siihen liittyä heti kun aloitat kesätyössäsi. Näin kerrytät ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Voit liittyä KOKO-kassaan kätevästi lisäämällä sen omissa tiedoissasi oma.tek.fi tai lähettämällä viestin osoitteeseen jasenpalvelu@tek.fi.

Muista verokortti
Toimita verokorttisi hyvissä ajoin työnantajallesi, jotta palkkasi verotetaan oikein. Kun palkanmaksupäivä koittaa, tarkista palkkaerittely. Ovathan tiedot oikein ja saithan sen, mistä oli sovittu? Jos huomaat epäselvyyksiä tai puutteita, ole niistä yhteydessä työnantajaan tai palkanlaskentaan.

Kysy apua ja palautetta
Kysy rohkeasti apua ja palautetta työkavereiltasi ja pomoltasi – sinulla on oikeus perehdytykseen ja samalla tutustut työyhteisöösi. Tutustu työvälineisiin ja suojavarusteisiin. Voit kysyä neuvoja myös työpaikkasi luottamusmieheltä, työsuojeluvaltuutetulta ja TEKistä.

– Aseta itsellesi tavoitteita. Kerro tavoitteistasi ja toiveistasi pomollesi. Tuo rohkeasti esiin ideoitasi ja mahdollisia kehitysehdotuksia. Uutena työntekijänä havaitset kehitystarpeita helpommin, TEKin uravalmentaja Katja Sulenko sanoo. 

Pidä kiinni sovituista työajoista
Jos teet ylitöitä, neuvottele niistä pomosi kanssa etukäteen ja varmista kirjallisesti, että ylityöt korvataan sinulle.

Lomalle?
Jos haluat lomailla kesätyösi aikana, yritä neuvotella ja sopia lomasta etukäteen. Jos et pidä lomaa, varmista kesätyösi loppuessa palkkaerittelystä, että sinulle maksettiin lomakorvaus.

Pyydä lopuksi työtodistus
Kun kesätyösi päättyy, pyydä kirjallinen työtodistus. Voit myös kysyä pomoasi suosittelijaksi seuraavaa työnhakuasi varten. Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiiliisi.

– Jos toivot työhösi jatkoa kesän jälkeen esimerkiksi osa-aikaisena työntekijänä, ilmaise motivaatiosi jatkomahdollisuuteen, Katja Sulenko kannustaa.

Summaa lopuksi kokemuksesi: mitä opit kesän aikana ja missä kehityit.

– Etsi kesätyökaverisi LinkedInistä ja verkostoidu, Sulenko ehdottaa.

Kesätyöasiaa: