Naisten työttömyys vähentää syntyvyyttä

|
Uutinen
Kuuntele

Tuore tutkimus kumoaa yleisen käsityksen, jonka mukaan taloudellisesti huonoina aikoina lapsia tehdään enemmän kuin hyvinä aikoina.

1990-luvun lamavuosina sataa työpaikan menettänyttä naista kohden syntyi keskimäärin neljä lasta vähemmän kuin työpaikkansa säilyttäneillä. Erityisesti korkeasti koulutetut naiset siirtävät lasten hankintaa työpaikan menetyksen jälkeen. Sen sijaan miehen työpaikan menettämisellä ei ollut vaikutusta syntyvyyteen.

Tämä selviää vielä julkaisemattomasta Kristiina Huttusen ja Jenni Kellokummun tutkimuksesta. Tutkijakaksikko on tutkinut 20–40-vuotiaita naisia ja 20–50-vuotiaita miehiä, jotka olivat menettäneet työpaikkansa toimipisteen lakkauttamisen tai supistamisen vuoksi 90-luvun alussa. Pariskuntia tarkasteltiin useita vuosia ennen työpaikan menetystä ja sen jälkeen.

– Nainen siirtää herkemmin lastenhankintaa, ja pitää kiinni työpaikastaan aiemman työpaikan menettämisen jälkeen, Huttunen tulkitsee.

Tulotaso pitkään alhainen

Tutkimus osoittaa, että työttömyyden myötä tulotaso tippuu pitkäksi aikaa. Miehen työn menetyksellä oli suurempi merkitys perheen kokonaistuloihin.

Huttusen mukaan kerran irtisanotun ansiotaso saattaa olla huomattavasti pienempi työpaikkansa säilyttäneisiin verrattuna seuraavat 10–15 vuotta, vaikka henkilö saisikin uutta työtä.

Tulomenetyksen lisäksi irtisanomisella on myös muita pitkäkestoisia vaikutuksia. Irtisanominen lisää esimerkiksi avioeroriskiä, ja sillä on vaikutusta terveyteen ja jopa kuolleisuuteen.