Muutoksia vuorotteluvapaaseen

|
Uutinen
Kuuntele

Syyskuun alussa vuorotteluvapaan ehtoja tiukennettiin. Mikä muuttui?

Vuorotteluvapaalle jäävältä vaaditaan nyt 16 vuoden työhistoria. Vuorottelijan on oltava alle 60-vuotias. Yläikäraja ei kuitenkaan kos­ke ennen vuotta 1957 syntyneitä. Ikäraja on sidottu työeläkelainsäädäntöön. Vuorotteluvapaalta ei voi enää jäädä suoraan eläkkeelle.

Vuorotteluvapaan kesto piteni. Nyt se on vähintään 100 ja enintään 360 kalenteripäivää. Edelleen uudelle vuorotteluvapaalle voi jäädä oltuaan viisi vuotta töissä. Vuorottelukorvaus pysyy entisellään ja vapaan saa käyttää haluamallaan tavalla. Päätoiminen yrittäjä ei voi jäädä vuorotteluvapaalle.

Ennen riitti, että sijaiseksi palkattava henkilö oli päivän virallisesti työtön. Nyt työttömänä pitää olla vähintään 90 kalenteripäivää. Työttömyysjakson täytyy olla kertynyt työsuhdetta edeltäneiden 14 kuukauden aikana joko yhtäjaksoisesti tai osissa.

Uusi työttömyysehto ei koske alle 25-vuotiaita eikä yli 55-vuotiaita. Myös vuoden sisään valmistunut alle 30-vuotias voidaan palkata sijaiseksi yhden työttömyyspäivän jälkeen.

Jos työntekijä on tehnyt vuorottelusopimuksen ennen 1.9. ja aloittaa vapaansa tämän vuoden puolella, eivät lakimuutokset koske häntä ja hänen sijaistaan.