Mikä minusta tulee isona?

|
Uutinen
Kuuntele

Robottien ja automatisoitumisen myötä tuttuun kysymykseen saattaa olla jo lähitulevaisuudessa jännittäviä vastauksia.

Miltä kuulostaa, että tulevaisuuden tittelisi voi olla big datan syväsukeltaja, 3D-elinten agentti, data-panttivankitilanteiden ratkaisija tai itseohjautuvan liikenteen suunnittelija?

Nämä ovat mahdollisia uusia ammatteja, joita ihmisille on tarjolla robotisoituvassa ja automatisoituvassa yhteiskunnassa. Ammatteja on listattu tuoreessa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn raportissa Robotit töihin: koneet tulivat – mitä tapahtuu työpaikoilla?

Usein robotiikasta keskusteltaessa nousee esiin pelko, että robotit korvaavat ihmiset, eikä meille jää enää mitään töitä tehtäväksi. EVAn raportissa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen tarjoaa syitä siihen, miksi robotisoituminen ei sittenkään johda työn loppumiseen eikä massatyöttömyyteen. Roboteilla esimerkiksi korvataan ammattien sijaan useammin yksittäisiä työtehtäviä. Roboteista saattaa tulla ihmiselle työpari eikä niinkään kilpailija.

Ihmisen valtti on kyky luovaan ongelmanratkaisuun

Kauhasen mukaan on ammattikohtaista, kuinka tehokkaasti työ voidaan teettää roboteilla. Helpoiten korvattavissa ovat esimerkiksi puhelinmyyjän, kirjastovirkailijan, ompelijan, teollisuustuotteiden kokoonpanijan ja kirjanpitäjän työt. Mitä enemmän työssä on rutiineja, sen helpompi robotin on ottaa se haltuun.

Kauhanen listaa myös vaikeammin korvattavissa olevat työt. Näihin kuuluvat esimerkiksi psykologin, sosiaalityöntekijän, palomiehen, hammaskirurgin, tarjoilijan tai tuotekehittäjän työt. Nämä työt vaativat tilannetajua, luovaa ongelmanratkaisua, asiantuntija-ajattelua sekä kykyä monimutkaiseen viestintään. Näissä ihminen on ratkaisevasti konetta parempi.

EVAn raportissa tuodaan esille se, että teknologian kehittyessä syntyy ihmisille myös täysin uusia töitä, joita on vielä vaikea kuvitella. Tärkeää on valmius opetella uusia taitoja ja esittää hyviä kysymyksiä – robotit kyllä tietävät vastaukset.

EVAn raportin ovat kirjoittaneet Kauhasen lisäksi liikkeenjohdon konsultti Cristina Andersson, tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto (EVA), dosentti Mari Kangasniemi, innovaatiojohtaja Taneli Tikka (Tieto), tutkijatohtori Lauri Tähtinen sekä startup-yrittäjä Antti Törmänen. Raportti julkaistiin 13.9.