Matematiikka vie paremmille palkoille

|
Uutinen
Kuuntele

Matikkanälkä-kirjan kirjoittaneella Laura Tuohilammella on monta syytä, miksi ja miten matematiikkaa kannattaa opetella ja opettaa.

Laura Tuohilammen mielestä matematiikkaa pidetään usein pahiksena, joka voittaa aina ja jota vastaan pitää taistella. Matematiikkaa kannattaa mieluummin ajatella samaan tapaan kuin vaikkapa liikuntaa eli että jokainen voi harrastaa sitä omalla tasollaan ja nauttia siitä.

Tuohilampi on ammatiltaan matematiikan opettamista opettava tutkijatohtori. Hänestä matematiikan opetuksesta voi tehdä nautittavaa sekä opettajalle että oppilaille.

Käytännössä kuka tahansa oppii matematiikkaa ja suurin osa osaa sitä jo.

– Matematiikan opetus on mielestäni hauskaa ja helppoa ja minulle on vieras ajatus se, että opiskelu olisi epämukavaa eikä kukaan haluaisi tehdä sitä. Mutta on selvää, että kaikki eivät koe samoin.

Matematiikkaa on Tuohilammen mukaan mahdollista opettaa niin, että se on kivaa ja innostavaa. Salaisuus piilee opettajan asenteessa.

– Käytännössä kuka tahansa oppii matematiikkaa ja suurin osa osaa sitä jo. Jotta oppilas saadaan innostuneeksi, tarvitaan opettajan kykyä kuunnella, Tuohilampi kertoo

– Näin oppilaille tulee tunne, että kaikkien ajatukset ovat arvokkaita. Sen jälkeen voi jatkaa vaikka kirjaopetusta, mutta niin, että varaa aikaa riittävästi kysymyksien miettimiselle ja yhdessä pohtimiselle.

Oppilaille olisi siis hyvä saada tunne, että he osaavat käyttää matematiikkaa.

Tunti kuussa on kelpo alku

Laura Tuohilammen tekemän tutkimuksen mukaan riittää, että opettajat käyttävät vaikkapa vain yhden tunnin kuukaudessa siihen, että matematiikan tunti omistetaan kokonaan kiinnostuksen kasvattamiselle. Sisällöt voivat jäädä toiselle sijalle.

– Kaikkea opetusta ei tarvitse muuttaa, mutta kun saa oppilaat innostumaan, he jaksavat ratkaista ongelmia sinnikkäämmin.

Tuohilampi on kirjoittanut aiheesta myös Matikkanälkä-kirjan, jossa hän opettaa, kuinka tiedonnälän saa herätettyä oppilaissa. Kirjassa on satakunta tehtävää. Tuohilammella on myös tyhjentävä vastaus kysymykseen, miksi kannattaa opiskella matematiikkaa.

– Matikka on muutenkin hauskaa, mutta näin naisena voin vastata, että saan parempaa palkkaa ja paremman työpaikan eikä kukaan kyseenalaista älykkyyttäni, kun olen väitellyt tohtoriksi matematiikasta. ×

Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivää vietetään
tänä vuonna marraskuun ensimmäisenä torstaina 
eli 5. marraskuuta 2020.