Marjo Matikainen-Kallström TTY:n kunniatohtoriksi

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin puheenjohtaja iloitsee tamperelaisesta ennakkoluulottomuudesta ja näkee yhteneväisyyksiä huippu-urheilun ja tutkimuksen välillä.

– Minulta kysyttiin, että otanko tällaisen huomionosoituksen vastaan. Ylipuhumista ei tarvittu, onhan tämä upeaa ja uskomatonta, myhäilee TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi antaa. Tampereen teknillinen yliopisto nimitti promootiossaan 20.5. Matikainen-Kallströmin kunniatohtoriksi tunnustuksena hänen ansioistaan tekniikan korkeakoulutuksen kehittäjänä ja Tampere3-prosessin edistäjänä.

Tampere3 tarkoittaa Tampereen teknillisestä yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta koostuvaa uutta korkeakouluyhteisöä, joka aloittaa vuoden 2019 alussa.

– Koulutukseen vaikuttaminen on tiimityötä ja sitä on tehty TEKissä pitkään ja systemaattisesti. Meillä on hyvä tiimi. Käytännössä se on vaikutustyötä työryhmissä, keskustelemalla oikeiden ihmisten kanssa ja eri ihmisiä yhteen saattaen, Matikainen-Kallström kertoo.

Marjo Matikainen-Kallström iloitsee siitä, että yleensä vähemmän hohdokas koulutuspoliittinen vaikutustyö on huomioitu.

– Työmme on ollut vaikuttamista lainsäädäntöön ja asenteisiin. Ilman asennemuutosta Tampereen uuden yliopistoyhteisön perustaminen ei ylipäätään olisi mahdollista. Yhteiskunnassamme on ollut ongelmia rajojen ylittämisen ja yhdessä tekemisen kanssa. On ollut iso työ vaikuttaa siihen, että Tampere 3 saa mahdollisuuden. Että saadaan kokeilla ja tehdä poikkeuksia siihen mihin on totuttu.

opiskelijoilla on oikeus ja velvollisuus haastaa vanhoja rakenteita

Rohkeus on Tampereen luonto

Tampereen monitieteellinen yhteistyö saa Matikainen-Kallströmin innostumaan.
– Me emme pysty sanomaan mistä suuret tieteelliset läpimurrot tulevat, ne ovat ennalta arvaamattomia. Se mitä voimme tehdä, on luoda kohtaamisia ja rajapintoja. Toinen tärkeä asia on perustutkimuksen turvaaminen, minkä puolesta TEK on lobannut vuosia.

Matikainen Kallströmin mukaan Tampere on luonteva paikka uudenlaiselle yliopistoyhteistyölle.
– Tampere on aina ollut dynaaminen. Sotien jälkeen se kantoi teollisuuspaikkakuntana vastuuta Suomen kehityksestä. Idänkaupan kaaduttua savupiipputeollisuuden raunioista on Tampereella noustu upeasti. Tampere on riittävän pieni, mutta tarpeeksi iso tekemään uusia aloitteita.

­– Jo vuosikymmeniä sitten ihmettelimme, minkä takia sama kurssi järjestetään kolmessa eri oppilaitoksessa? Miksei niitä voi tehdä yhdessä? Käytetään säästyvä energia johonkin muuhun, Matikainen-Kallström kuvaa ajattelua Tampere3:n taustalla.

– Yhteiskunnassamme on välillä taipumus jämähtää paikalleen ja jatkaa ennallaan, vaikka siihen ei olisi tarvetta. Pienen kansan pitää olla ennakkoluuloton. Myöskään TEK ei halua olla muutoksen tai kehityksen jarru, haluamme olla muutoksessa mukana.

Matikainen-Kallström huomauttaa, että muutoksen tekevät oikeat ihmiset, jotka pitää ottaa huomioon, kun työtavat, tehtävät tai ammatit voivat muuttua.

 

Huippuonnistuminen vaatii huipputiimin

Marjo Matikainen-Kallström muistetaan yhtenä Suomen kaikkien aikojen talviurheilijoista. Kysyttäessä hän vertaa huippu-urheilijan ja huippututkijan roolia.

– Kukaan ei ole yksilönä yhtään mitään, tiimi ratkaisee. Siitä huolimatta, että usein esillä on yksi ihminen joka saa nimiinsä tuloksen. Taustalla on valtava määrä tutkimusta ja taustatukea.

– Jokainen jäsen tuo tiimiin oman osaamisensa. Huippu-urheilijan ja huippututkijan pitää olla huippu siinä, miten kerää ympärilleen itseään fiksumpia ihmisiä ja saa tiimin toimimaan. Hänen pitää pystyä haastamaan omaa tiimiään ja käyttämään tiimin tuottamaa tietoa, Matikainen-Kallström vertaa.

 

Opiskelijat, painakaa päälle!

Matikainen-Kallström on nauttinut neuvonantajan roolista TTY:n Advisory boardin jäsenenä.
– Se on ollut vastapainoa monelle muulle tehtävälle, joissa olen itse vastuussa. Vastuun painaessa ei voi irrotella yhtä vapaasti. Advisory board evästää ja haastaa yliopiston johtoa. Se, että on voitu keskustella ilman sitoumusten tuomia rajoituksia, on vapauttanut ideoivaan ja kipinöivään vuoropuheluun.

– Toivon, että Tampere 3:n luomisessa olisi mukana vastaavanlainen ulkopuolinen neuvoa antava porukka. Riittävän asiantunteva, mutta hallintoa haastava. Toivottavasti Tampereen uuden yliopistoyhteisön luomisessa otetaan parhaita puolia kaikista kolmesta organisaatiosta ja kehitetään niiden pohjalta jotain uutta.

Matikainen-Kallström lähettää terveisiä uuden tamperelaisen yliopiston opiskelijoille.

– Ei muuta kuin painakaa päälle, jotta prosessi viedään eteenpäin eikä monisteta vanhaa. Teillä on oikeus ja velvollisuus haastaa vanhoja rakenteita! Opiskelun pitää olla kivaa. Kiksejä pitää saada myös tekemisestä, eikä vain lopputuloksesta.

Avainsanat: