Maailman tehokkain kuorma-auto

|
Uutinen
Kuuntele

Suomalaisvalmistaja Sisun uusi hybridimalli nokittaa väkevästi raskaiden kuorma-autojen tehomittelöissä.

Scanian ja Volvon tehokkaimpien mallien 750 hevosvoimaa kalpenevat, sillä vuosi sitten esitellyn Sisu Hybridin diesel- ja sähkömoottori kehittävät tehoa yhteensä yli 900 hevosvoimaa ja vääntöä 3 600 newtonmetriä. Lukemat oikeuttavat kirkkaasti maailman tehokkaimman sarjavalmisteisen kuorma-auton titteliin.

Sisu Hybridin voimalinja koostuu diesel- ja sähkömoottorin muodostamasta voimapaketista, joka yhdistyy synkronoimattomaan Eaton Fuller -vaihteistoon ja Sisun napavälitteiseen telivetoon. Kytkin on sijoitettu moottoreiden väliin, jolloin auton liikkeellelähtö voidaan tehdä sähkömoottorin avulla kuormittamatta lainkaan kytkintä. Vaihteistoksi valittu, tosiammattilaisten suosima synkronoimaton Fuller oli ainoa, joka kestää uuden hybridimallin teho- ja vääntölukemat.

Kaikkein raskaimpiin töihin suunnitellun hybridimallin sähkömoottori auttaa dieseliä kuormituspiikeissä. Kun kuormitus kevenee, ladataan sähkövarastona toimivat superkondensaattorit jälleen täyteen. Koska lisäteho tuotetaan sähköllä, ei polttoaineen kulutus nouse, vaan päinvastoin. Hybriditekniikan ansiosta kulutus ja hiilidioksidipäästöt voivat alentua jopa kymmenen prosenttia.