Maailman suosituin kotitietokone

|
Uutinen
Kuuntele

Raspberry Pi on suosituin brittitietokone kautta aikojen.

Koulujen tietotekniikan opetusta edistävä brittisäätiö julkaisi 2012 halvan, yhden piirilevyn tieto­koneen. Säätiön suunnitelmissa oli saada kaupaksi ehkä 10 000 luottokortin kokoista Linux-konetta. 30 punnan halpistieto­koneella haluttiin kannustaa lapsia ohjelmoinnin opiskeluun.

Kysyntä oli kuitenkin niin hurjaa, että verkkomyymälät kaatuivat, ja tieto­koneita sai jonottaa. Vuonna 2015 Rasp­berry Pi nousi myydyimmäksi brittiläisvalmisteiseksi tietokoneeksi, kun se ohitti 1980-­luvun Sinclair Spectrumin. Vuonna 2017 myyntimäärissä jäi taakse legen­daarinen Commodore 64.

Lasten tietokoneesta tulikin teknonörttien suosikki. Miljoonat tietotekniikkaharrastajat ovat tilanneet verkkokaupasta noin 40 euron tietokoneen ja sille muutaman euron kotelon. Nyt internet on pullollaan ohjeita, miten Raspberry Pi:stä syntyy sääasema, kodin viihdekeskus, koti­panimolaitteiston aivot tai saippualaatikon kokoinen matka-PC, jolle kelpaa näytöksi mikä tahansa televisio.

Käyttöjärjestelmäksi on tarjolla eri käyttöön räätälöityjä Linux-jakeluita tai Windows 10:n IoT-versio. Sen myötä Raspberryyn saa Microsoftin digiapuri Cortanan, joka ymmärtää puheohjausta. Näin pääsee rakentamaan erilaisia äänellä ohjattavia älylaitteita.