Scania P320 -kuorma-auto muutostyön alla.

Maailman sähköisin aura-auto

|
Uutinen

Stara eRetrofit -hanke tutkii ja testaa, olisiko toimivan dieselkaluston muuttamisessa sähkökäyttöiseksi järkeä – ja mahdollisesti liiketoiminnallisesti kannattava.

Kuvateksti: Iso muutos. Stara eRetrofit -kuorma-auto sai TAMKin Toni Markkulan ja Tuomo Leppäkosken (oikealla) käsissä uuden sähköisen voimalinjan.

Helsingin kaupungin liikelaitos Staran Scania P320 -kuorma-auto on kahden vuoden ajan käynyt eriskummallista metamorfoosia. Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin pajalla 9-litrainen dieselmoottori ja 350-litrainen polttoainesäiliö ovat tehneet tilaa sähkömoottorille ja 200 kWh:n akustolle.

TAMKissa olemme asentaneet autoon sähkömoottorin ja akuston.

– TAMKissa olemme asentaneet autoon sähkömoottorin ja akuston. Meidän on täytynyt muuttaa myös apulaitteistoja sähköisiksi ja kehittää akuston ja moottorin hallintaa, kertoo käytännön muutostyöstä vastaava TAMKin projektityöntekijä Tuomo Leppäkoski.

Kunhan uuden voimalinjan, paineilmakompressorin ja muiden apulaitteiden testaus saadaan tehtyä, päästään koeajolle ja muutoskatsastukseen. Sähköiseksi muutettu dieselkuorma-auto voi saada katsastushenkilön raapimaan päätään, sillä vastaavaa hyötyajoneuvon muutoskatsastusta ei Suomessa ole vielä koskaan tehty.

Leppäkosken mukaan suurimmat haasteet ovat olleet tietoteknisiä. Kaikki komponentit on ohjelmoitava toimimaan yhtenä kokonaisuutena. Lopullisen testin toimivuudesta tekee Stara, kun uuden sähköisen elämän saanut vuoden 2012 Scania päässee takaisin aurauskäyttöön.