Maailman paras taittopyörä

|
Uutinen
Kuuntele

Mies yksityiskohtien takana on pyöräfriikki Turusta.

Kokoontaittuva polkupyörä on monen mielessä venesatamissa tavattava turha lelu. Taiwanilainen Tern päätti tehdä taittopyörän, jota ajaessa unohtaa ajavansa taittopyörällä, ja joka kestää notkumatta isommankin saksalaismiehen alla.

Pyöränörteille taittopyörän synonyymi on brittivalmistaja Brompton 16-tuumaisine pyörineen. Isopyöräisempi Tern on toista maata: pyörä, jonka selässä viihtyy koko päivän, ei vain mahdollisimman pieneksi taittuva paketti. Mallisto onkin kerännyt ylistäviä lausuntoja pyörä-lehtien koeajoissa. Koeajajat ovat kehuneet hienoja yksityiskohtia ja muutamassa sekunnissa kokoon taittuvaa runkoa. 

Mies yksityiskohtien takana on pyöräfriikki Turusta. Ternin suunnittelujohtajana työskentelee DI ja taiteen maisteri Joakim Uimonen. Pyörä-designeri on kerännyt työstään jo 20 kansainvälistä palkintoa.

Taittopyörät ovat suunnittelijaansa työllistävä haaste, sillä monet osat on rakennettava itse. Yksi Uimosen ylpeydenaiheista on ohjaustangon kaksinkerroin taittava Physis 3D-nivel, jossa putki ja nivelen kiinnityskappale taotaan yhtenä kappaleena, ilman rakennetta heikentäviä hitsaussaumoja. Tuloksena on erittäin jäykkä nivel, joka ei anna periksi satakiloisenkaan polkijan runttauksen alla.

– Kokonainen työvaihe jää pois, ja osasta tulee yhtaikaa paremman näköinen, kevyempi ja kestävämpi, Uimonen kertoo.

Juuri Saksasta pyörämessuilta palanneella Uimosella on ilouutisia suomalaispolkijoille.

– Nyt Tern-pyöriä myydään 69 eri maassa, ensi keväänä 72 maassa, niiden joukossa myös Suomi, hän lupaa.