Maailman paras liima

|
Uutinen
Kuuntele

Kun 460 patentin omistaja Harry Coover kuoli vuonna 2011, ei ollut epäselvää, 
mistä maailma muistaisi tämän tuotteliaan keksijän.

Vuonna 1942 nuori kemisti Harry Coover otti osaa sotaponnistuksiin Kodakin laboratoriossa, jossa hän etsi sopivaa kirkasta muovimateriaalia aseiden tähtäimien valmistamiseksi. Myöhemmin pikaliimana tunnettu, kaikkeen tarttuva syanoakrylaatti hylättiin tuolloin armotta.

Monen ensimmäinen pikaliimasauma oli oman etusormen ja peukalon välissä.

Kun Coover vuonna 1951 törmäsi uudelleen samaiseen yhdisteeseen, tekniikan tohtori haistoi kaupallisen potentiaalin. Vuonna 1958 markkinoille tuotu Eastman Kodakin pikaliima oli välitön menestys. Monen ensikertalaisen ensimmäinen pikaliimasauma oli tosin oman etusormen ja peukalon välissä. Kehittäjäyhtiö havaitsi tässäkin bisnesmahdollisuuden ja haki USA:n lääkehallinnolta syanoakrylaatille käyttölupaa haavaliimana. Sitä ei hellinnyt ennen 1990-lukua, mutta kenttätestejä tehtiin lupia kyselemättä Vietnamin sodassa. Siellä spray-pikaliimalla kursittiin haavoittuneita kasaan. Coover arvioi myöhemmin, että pikaliima säästi monen sotilaan hengen.

Tosiasiassa herra Pikaliimana tunnetun Cooverin suurin saavutus oli uusia innovaatioita painottavan johtamisjärjestelmän pystyttäminen Eastman Kodakille. Varhaisen innovaatiogurun ansiosta yhtiön arvioidaan lanseeranneen 320 uutuus­tuotetta ja synnyttäneen aika tavalla uutta liike­vaihtoa.