Maailman paras hissiköysi

|
Uutinen
Kuuntele

Metrilakua muistuttava vaijeri nostaa hissin ennätyskorkeuteen.

Kilometrin korkeuteen kurottavan pilvenpiirtäjän rakentamisessa on ollut yksi ongelma. Viidensadan metrin kohdalla hissikyyti katkeaa, ja on vaihdettava toiseen hissiin. Syynä on hissikoria nostava teräsvaijeri, jonka omamassa kasvaa liian suureksi. 

Ongelman ratkaisee Koneen UltraRope. Se ei ole pyöreä teräspunos, vaan metrilakua muistuttava litteä vaijeri. Hiilikuituydin tekee köydestä erittäin vahvan mutta kevyen. Valmistaja lupaa rakenteen mahdollistavan tulevaisuudessa jopa kilometrin mittaisen hissikyydin.  

Nostoköysien osuus hissin liikkuvista kokonaismassoista on huomattava. Jo puolen kilometrin korkuisessa hississä UltraRopen luvataan pienentävän hissin liikkuvia massoja 60 prosentilla. Käyttöiän kerrotaan olevan kaksinkertainen perinteiseen teräsköyteen verrattuna, eikä UltraRope vaadi voitelua.

Mainospuheet todennetaan pian käytännössä, sillä Saudi-Arabian Jeddaan rakennettavaan Kingdom Toweriin on tilattu Koneen hissit. Kingdom Towerista tulee valmistuessaan vuonna 2018 maailman korkein rakennus. Sen huippu on yli kilometrin korkeudessa, ja pystysuora hissimatka on ennätykselliset 660 metriä.