Maailman nopein tavarapyörä

|
Uutinen
Kuuntele

Pyörämaailman kuormajuhdan kyytiin voi lastata vaikka pesukoneen tai lastenvaunut.

Tanskalainen tavarapyörä ­Bullitt näyttää varsinaiselta jättiläiseltä: pituutta 2,5 metriä ja kuorma-auton lavettia muistuttava paksu runko. Siitä huolimatta tämän pyörämaailman kuormajuhdan kevyin versio painaa vain 22 kiloa, muutaman kilon tavallista mummopyörää enemmän.

Lastia etupään tavaraosasto kantaa tarvittaessa yli 100 kiloa. Kyytiin lastattu pesukone, lastenvaunut tai multasäkki on paras sitoa tukevasti, sillä vauhdin pysäyttävät tehokkaat hydrauliset levyjarrut.

Ajoon lähtö on erikoinen kokemus. Bullittin maastopyörän runkogeometria tarjoaa tehokkaan ajoasennon, mutta ajo kulkee aluksi kuin juopuneella. Ilman lastia ohjaus on todella herkkä. Muutamassa minuutissa tunnelmaan tottuu, ja huomaa että pyörä on aikamoinen raaseri. Meno vain vakavoituu vauhdin noustessa. Ketjuvaihteisen mallin 30 vaihdetta takaavat sopivan välityksen niin myötä- kuin vastamäessä.

Vahvareisisellä kaupunkiasujalla Bullitt toimii auton korvikkeena. Lisävarustelistakin on pituudeltaan samaa luokkaa: kahden lapsen istuin turvavöineen, kuljetushytti, alumiini­laatikko... Moni ostaja askartelee kuormaosaston itse. Kööpenhaminassa liikkuu siittiönmallisella kylmäsäilöllä varustettu Bullitt – paikallisen spermapankin mainospyöränä.

Hintalappukin on sukua autoille: napavaihteinen 7-vaihteinen perusmalli 2 250 euroa, sähköavusteinen malli 4 150 euroa.