Lintututka toiminnassa kuvattuna luodolla.
Tarkkana. Hollantilaisen Robin Radar Systemsin 3D-Flex -järjestelmä koostuu horisontaali- ja vertikaalitutkasta ja niiden tietoja käsittelevästä palvelimesta. Horisontaalitutka tuottaa 2D-paikkatiedon ja vertikaalitutka lisää korkeustiedon.

Maailman lintuystävällisin tutka

|
Uutinen

Suomen Hyötytuulen merituulipuiston lintututka voi pysäyttää tuulivoimalan, jos lintu uhkaa törmätä potkuriin.

Suomen Hyötytuulen Tahkoluodon merituulipuistossa linnut voivat lentää melko huoleti. Hyötytuulen mukaan aluetta tarkkailee lintututka, joka voi pysäyttää voimalan tai voimaloita, jos lintua uhkaa törmäysvaara.

Pysäytysjärjestelmä on kehitetty yhdessä Tampereen yliopiston ja hollantilaisen tutkajärjestelmätoimittajan Robin Radar Systemsin kanssa.

Lintututkan keräämän tiedon mukaan suurin osa linnuista kiertää voimalat vähintään sadan metrin etäisyydeltä.

Lintututka havaitsee pieniä lintuja neljän kilometrin päästä ja suuria lintuja jopa kymmenen kilometrin päästä. Tutkaan on liitetty myös kamera, joka ottaa kuvasarjan kohteesta. Sen jälkeen tiedot syötetään koneoppimista hyödyntävään ohjelmistoon, joka kertoo kuvatun lintulajin.

Suomen Hyötytuulen mukaan suuremmat linnut pystytään dokumentoimaan tunnistettavasti useimmiten noin 1 500 metrin päästä ja pienet linnut muutaman sadan metrin etäisyydeltä.

Lintututkan keräämän tiedon mukaan suurin osa linnuista kiertää voimalat vähintään sadan metrin etäisyydeltä.

Avainsanat: