Maailman kuivin jää

|
Uutinen
Kuuntele

–78,5-asteinen kuivajää saa kalat kylmäksi ja teatterin savuisaksi.

Ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia syntyy maailmassa turhankin paljon, mutta saapa sitä myös ihan tehdasvalmisteena. Hiilidioksidilla on käyttöä niin vedenpuhdistamoiden pH:n säädössä, virvoitusjuomissa kuin hitsauskaasuissa. Woikosken Kokkolan hiilidioksiditehtaan vastaanoton styrox-laatikoissa kuljetusta asiakkaille odottaa eksoottinen hiilidioksidin valmistuksen sivutuote, kuivajää. 

Valmistusprosessissa nesteytetty hiilidioksidi muuttuu paineen aletessa puhtaaksi, valkoiseksi ja erittäin kylmäksi hiilidioksidijääksi. Kottikärrystä –78,5-asteinen kuivajää lapioidaan asiakkaille ympäri maan. 

Hiilidioksidijää on kätevä jäähdytin, koska se muuttuu lämmetessään suoraan kaasuksi, eikä se siten kastele pintoja. Suosiotaan nopeasti kasvattanut kuivajääpuhallus on soodapuhallusta hellävaraisempi ja sotkuttomampi työmenetelmä erilaisten pintojen puhdistukseen. Kuivajäällä saa kalansaaliin nopeasti kylmäksi ja teatterisalin savuisaksi, teollisuudessa kuivajäätä taas käytetään osien sovitustöissä kappaleen kutistamiseen. 

Kuivajää on kuitenkin tuoretuote: se säilyy kylmäastiassa enimmillään viikon haihtuen vähitellen taivaan tuuliin.