Ruuvitag seinässä

Maailman kätevin mittalaite

|
Uutinen

Mitä yhteistä on Korkeasaaren kilpikonnilla, Hietaniemen uimarannan jalkakyykkypenkillä ja suomalaisen pelifirman konesalilla? Oikea vastaus on RuuviTag.

Mittaaminen on monen insinöörin suosikkipuuhaa, ja noin viisisenttinen RuuviTag-anturi on siihen pätevä työkalu. Pieni lieriö mittaa lämpötilaa, liikettä, ilmanpainetta ja ilmankosteutta ja toimittaa mittaustiedot langattomasti kännykkään.

Korkeasaari kerää tietoa kilpikonnien liikkeistä, Helsingin kaupunki ulkoliikuntalaitteiden käyttöasteista, peliyhtiö taas konesalinsa olosuhteista.

RuuviTag on suunniteltu Suomessa ja yksi kappale maksaa noin 40 euroa. Paristo kestää valmistajan mukaan pari kolme vuotta ja sen voi vaihtaa itse omin käsin. Ruuvi Innovations keräsi alkurahoituksensa yhdysvaltalaisesta joukkorahoituspalvelu Kickstarterista vuonna 2016.

Koska laitteen laiteohjelmisto, elektroniikka ja mobiilisovellukset ovat kaikki avointa lähdekoodia, voi mittaussovelluksen kustomoida vapaasti omiin tarpeisiinsa. Käyttäjät esittelevät Twitterissä omia ratkaisujaan mehiläistarhan hyvinvoinnin seurannasta aina erilaisiin rakennusautomaatiojärjestelmiin ja sääasemiin. Anturia käyttävät myös monet yritykset omissa teollisuussovelluksissaan.

Monitoimianturia voi käyttää myös kylmäketjun valvontaan, sähkömoottorien kunnonvalvontaan tai betonin kuivumisen seurantaan.