Maailman hitain lentokone

|
Uutinen
Kuuntele

Solar Impulse on ensimmäinen miehitetty lentokone, joka pystyy lentämään aurinkovoimalla vuorokauden ympäri.

Kesäkuussa 2014 nousi Sveitsin Payernessa siivilleen todellinen tekniikan ihme. Sen siipien kärkiväli on suurempi kuin Boeing 747:n, se painaa vähemmän kuin Range Rover -maastoauto ja se pystyy pysyttelemään ilmassa päiväkaupalla siipiä peittävien 17 000 aurinkokennon voimin. Aurinkokäyttöisen Solar Impulse 2:n neitsytlento kesti 2 tuntia 17 minuuttia ja kone kohosi parhaimmillaan 1,7 kilometrin korkeuteen.  

Ensimmäinen aurinkovoimalla ihmistä lennättänyt lentolaite näki päivänvalon jo vuonna 1980. Solar Impulse on kuitenkin ensimmäinen miehitetty lentokone, joka pystyy lentämään aurinkovoimalla vuorokauden ympäri. Sen takaa 633 kiloa painava litium-ioni-akusto, johon siipien keräämää aurinkosähköä säilötään yöaikaa varten. 

Parhaillaan tämä sveitsiläinen yksipaikkainen hiilikuituihme lentää ennätysyritystä maapallon ympäri. Abu Dhabista alkanut 12 etapin maailmankiertue kestää kaikkiaan viisi kuukautta. Päiväsaikaan auringon helottaessa akut latautuvat tehokkaasti noin 8 500 metrin lentokorkeudessa, yöaikaan sähköä säästetään liitämällä alamäkeen alle kahden kilometrin korkeuteen. Aamulla, kun aurinko jälleen nousee horisontin yläpuolelle, Solar Impulse kerää lisää korkeutta. Kovimmalle koetukselle pitkillä lennoilla joutuu pilotti, sillä painonsäästön nimissä ohjaamossa ei ole paineistusta eikä lämmitystä. Älkää edes kysykö onko wc:tä.

www.solarimpulse.com