LUT: kaksi henkilöä keskustelee

LUT selviytyy koronasta rempseällä tiedottamisella

|
Uutinen
Kuuntele

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa rakentaa yliopiston yhteishenkeä persoonallisella viestinnällään.

Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto eli LUT siirtyi etäopetukseen keväällä 2020, ja rehtori Juha-Matti Saksa halusi tukea yliopiston väkeä.

Saksa kirjoitti yhteisen sähköpostin 5000 opiskelijalle ja 1100 henkilöstön jäsenelle. Siitä ajatus säännölliseen sähköpostiviestittelyyn sitten lähti.

Tärkeää on muistaa itseämme suurempi tehtävä yhteiskunnassa. Meistä ihan jokainen edustaa yliopistoa. 
Juha-Matti Saksan sähköposti LUTille, 15.3.2020

– Porukat tykkäsivät, että kirjoittelin jotain muuta kuin että pysykää poissa. Ainoa, mikä on ollut kampuksella kiellettyä, on perseily, eli yhteisten ohjeiden rikkominen, Saksa kertoo. 

Meillä on velvollisuus suojata niin opiskelijoita kuin henkilökuntaa, ja koronatilanteen perkelöidyttyä joudumme nyt minimoimaan kohtaamiset.
Juha-Matti Saksan sähköposti LUTille 4.3.2021

Saksa on viestinyt koronatilanteesta myös LUTin YouTube-videoilla ja keskustellut opiskelijoiden kanssa Discord-chatissa. Saksalla on tapana lopettaa sähköpostinsa allekirjoitukseen ”Rok, Juhis” ja suosia tviiteissään liekki-emojia.

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa: Pidetään kampukset turvallisina

Jopa 92 prosenttia TEKin opiskelijatutkimukseen vastanneista LUTin Lappeenrannan kampuksen opiskelijoista koki yliopiston onnistuneen viestinnässään hyvin tai erittäin hyvin. Saksa korostaa, että rehtorin viestintä on vain pieni osa kokonaisuutta.

– Tärkeintä on asiantuntijoiden, opiskelijoiden ja opettajien kanssakäyminen. 

Kampukset on pidetty auki

LUTin kampukset on pidetty avoinna koko poikkeusajan lukuun ottamatta kevään 2020 aluehallintoviraston määräämää ja maalis–toukokuun 2021 omaa sulkua.

Opiskelijat ja henkilökunta ovat saaneet kulkea oireettomina kulkukortilla kampuksen tiloissa maskit päällä ja turvaväleillä.

Ainoa, mikä on ollut kampuksella kiellettyä, on perseily.

Yliopistolla oli kokemusta verkko-opetuksesta jo ennen poikkeustilaa, jolloin 35 prosenttia maisteriopetuksesta pidettiin verkossa. 

LUT-yliopisto aloitti syyslukukauden koulutuksen 50 prosentin täyttöasteella. Tämä tarkoittaa, että luentosalien istumapaikoista vain joka toinen on käytössä.

Lähiopetuksesta priorisoidaan ensimmäisten ja toisten vuosikurssien opintojaksoja. Kuitenkin jokaisessa koulutusohjelmassa on syksyn aikana myös lähiopetusta.

– Jos miun olisi parikymppisenä pitänyt olla vain kotona, mie olisin tullut hulluksi. Olen kannustanut niin opiskelijoita kuin henkilökuntaa kysymään toisiltaan, mitä oikeasti kuuluu, Saksa painottaa.

Jälleen kerran haluan kiittää meitä luttilaisia siitä, että rankasta vuodesta huolimatta olemme hoitaneet hommamme hyvin.
Juha-Matti Saksan sähköposti LUTille 26.3.2021

Opiskelijat tarvitsevat myös hupia arkeen

Suurin osa LUTin opiskelijoista on kotoisin muualta kuin Lappeenrannan seudulta, ja muuttaa paikkakunnalle ilman valmiita verkostoja. Moni opiskelija onkin lähtenyt etäopiskelemaan kotiseudulleen.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anniina Pokki odottaa, että syksyllä vanhat opiskelijat tulevat takaisin Lappeenrantaan ja uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan opiskelijayhteisöön.

– Toivon, että opiskelijat ja ainejärjestötoimijat saisivat opiskelun ja hallitustoiminnan lisäksi myös hupia ja kulttuuria arkeen. Toivottavasti pääsemme myös kehittämään teekkarikulttuuria.

Yliopiston onnistuminen viestinnässä

  Aalto Lappeenranta Tampere Turku Oulu Vaasa Åbo Muu Yhteensä
Hyvin heikosti 1 % 0 % 1 % 0 % 2% 6 % 1 % 1 % 1 %
Heikosti 3 % 1 % 3 % 2 % 7 % 7 % 10 % 3 % 4 %
Kohtalaisesti 22 % 6 % 28 % 23 % 33 % 39 % 14 % 24 % 23 %
Hyvin 56 % 47 % 56 % 60 % 48 % 37 % 51 % 54 % 53 %
Erittäin hyvin 18 % 46 % 12 % 15 % 10 % 11 % 24 % 18 % 19 %

 

Lähde: TEKin opiskelijatutkimus 2020

 

Koronapandemian vaikutukset opiskelijoihin

TEKin opiskelijatutkimus selvitti vuonna 2020 koronapandemian vaikutuksia opiskelijoihin. 

  • Lappeenrannan kampuksen yliopiston opiskelijat kokivat yliopiston tehneen onnistuneen digiloikan ja reagoineen riittävästi koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin. Lappeenrannan opiskelijat olivat myös muiden kampusten opiskelijoita tyytyväisempiä yliopistonsa yhteenkuuluvuuden tunteeseen.
  • 45 prosenttia LUTin opiskelijoista katsoi yliopistonsa onnistuneen viestinnässä erittäin hyvin ja 47 prosenttia hyvin.

    Opiskelijatutkimukseen vastasi 3 808 TEKin opiskelijajäsentä (pois lukien fuksit), joista Lappeenrannan opiskelijoita oli 470. Vastausprosentti oli 22. Tiedonkeruu toteutettiin web-kyselynä 29.9.-6.10.2020.

Kursivoidut lainaukset ovat otteita Juha-Matti Saksan sähköposteista LUTin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Juttua on muutettu 4.10. Aiemman Yliopiston onnistumisesta viestinnässä -infograafin lukujen pyöristyksestä johtuen yliopistojen vastauksien kokonaislukujen summista ei tullut 100 % kaikilla yliopistoilla. Nämä yliopistot olivat LUT (99 %), Vaasa (101 %) ja Åbo Akademi (101 %). Kokonaisluvut on nyt korjattu uudessa infograafissa siten, että kaikkien yliopistojen vastausten summista tulee 100 %.

Lue lisää TEK-lehdestä: