Laiva kääntyi

|
Uutinen
Kuuntele

Marjo Matikainen-­Kallström luopui yhdeksän vuoden jälkeen TEKin hallituksen puheenjohtajuudesta, koska sai haluamansa muutoksen vahvasti käyntiin. Kausi oli raskaskin.

Marjo Matikainen-Kallström vaikuttaa tyytyväiseltä ja rennolta hieman ennen TEKin hallituksen puheenjohtajavaalia.

– On mukavaa, kun ei tarvitse tällä kertaa jännittää.

– Ei järjestössä voi tehdä kaikkea kerralla samalla tavalla kuin yrityksessä.

Tällä kertaa jännittää saivat Juho Salmi, Mari-Leena Talvitie ja Mika Uusi-Pietilä, joista TEKin valtuusto valitsi lopulta Mari-Leena Talvitien. Yksi valitsijoista oli Matikainen-Kallström, joka oli ilmoittanut jo etukäteen luopuvansa vapaaehtoisesti kisasta, vaikka jatkaakin yhä valtuustossa. Matikainen-Kallström ehti olla puheenjohtajana kaikkiaan kolme kolmivuotiskautta.

Miksi lopetit juuri nyt?

– Pitää osata luopua ajoissa. Olen oman osani tehnyt ja tästä on nyt uuden puheenjohtajan hyvä jatkaa. Sain laivan käännetyksi ja seuraajan on hyvä navigoida nyt kohti uutta päämäärää.

Kielikuvien takaa paljastuu pienen rapsuttelun jälkeen hieman tarkempikin selitys ja analyysi.

– Olen sydämeltäni tekkiläinen eikä TEKillä mennyt yhdeksän vuotta sitten niin hyvin kuin nyt. Ensimmäiset kolme vuotta meni opetellessa, toiset kolme vuotta kului luovimiseen paineiden välissä ja viimeisenä kolmena vuonna saimme muutoksen valmiiksi.

Matikainen-Kallströmin mukaan aiemmin TEK tarjosi jäsenille palveluita, joita se ajatteli yhteiskunnan tarvitsevan. Nyt TEK taas tarjoaa palveluita, joita jäsenet tarvitsevat. Muutos vei sen yhdeksän vuotta, koska Matikainen-Kallströmiä taas lainaten iso laiva kääntyy hitaasti.

– Ei järjestössä voi tehdä kaikkea kerralla samalla tavalla kuin yrityksessä. Yrityksessä voi vaihtaa henkilöitäkin, mutta järjestössä on saatava kaikki mukaan ja se vie aikaa.

Matikainen-Kallströmin mukaan moni olisi halunnut muutoksen tapahtuvan nopeamminkin, ja tämä johti esimerkiksi siihen, että viimeisessä puheenjohtajavaalissaan hän voitti vastaehdokkaansa vain yhden äänen erolla. Luoviminen vaatimusten ristiaallokossa oli raskastakin.

– Halusin kuitenkin käynnistää muutoksen hallitusti ja nyt kun tulos on nähtävissä, voin sanoa, että olen tyytyväinen, että jaksoin tehdä niin. Kysyttäessä Matikainen-Kallström antaa vielä vinkin seuraajalleen.

– Hallituksen ryhmäyttäminen on tärkeää ja se, että ottaa mukaan myös mahdolliset hiljaiset jäsenet. 

Marjo Matikainen-­Kallström ennustaa, että uudella johdolla on edessä rankkojakin päätöksiä, koska jäsenten työelämä muuttuu.

– Saattaa olla, että jotakin toimintaa on lakkautettava ja uutta aloitettava, ja ehkä myös järjestön sijoitustoiminnan tuottoja on käytettävä toiminnan rahoittamiseksi.

Avainsanat: