Kuusi vinkkiä kesätyöntekijälle

|
Uutinen
Kuuntele

Muuttolintujen ja katupölyn lisäksi vahva kevään merkki on kesätyökauden alkaminen. Mitä kesätöihin suuntaavan kannattaa muistaa?

 

1. Tärkeät paperit

Vaikka digitaalisuus on päivän sana, on muutama asia, jotka kannattaa haalia paperille. Tee työsopimus kirjallisena ja ennen kuin allekirjoitat, lue sopimus rauhassa läpi. Kysy epäselvistä kohdista ja selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta tai toimissääntöä. Voit myös ottaa yhteyttä TEKin lakimieheen, jos sopimus mietityttää.

Työsuhteesi päättyessä pyydä kirjallinen työtodistus. Voit pyytää siihen myös arvion työpanoksestasi. 

Arkistoi tärkeät paperit – saatat tarvita niitä myöhemmin.

 

2. Työkaverit ja pomo

Kysy rohkeasti neuvoa esimieheltäsi ja työkavereiltasi. Sinulla on oikeus perehdytykseen. Työkavereihin tutustumalla voit saada ideoita omalle urapolullesi. 

Myös hankalista asioista kannattaa puhua. Esimiehen lisäksi voit kääntyä työpaikkasi luottamusmiehen, työsuojeluviranomaisen tai TEKin puoleen.

 

3. Raha-asiat

Tutustu TEKin palkkasuosituksiin, kun pohdit, paljonko palkkaa kannattaa pyytää:
www.tek.fi/fi/tekin-palkkasuositukset

Tarkista palkkakuittisi ja varmista, että saat työsopimuksesi mukaista palkkaa.

Vakuuta itsesi työttömyyden varalta ja liity IAET-kassaan. Voit liittyä siihen jo opiskeluaikanasi heti kun olet työsuhteessa. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehto alkaa kertyä jo ensimmäisestä työsuhteessa tehdystä kesätyöstä.

 

4. Työssä oppii

Kirjaa säännöllisesti ylös, mitä olet oppinut. Muistiinpanot auttavat sinua, kun haet seuraavaa työpaikkaa. Kun kesätyösi päättyy, päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi.

 

5. Voi hyvin

Pidä kiinni sovituista työajoista. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijää. Jos teet istumatyötä, kannattaa välillä nousta ja verrytellä. Vapaa-ajalla lepää ja nauti kesästä.

 

6. Teekkarin työkirja

Teekkarin työkirjan verkkosivuilta www.teekkarintyokirja.fi löydät kattavan paketin asiaa kesätöistä.

 

Avainsanat: