Kurkista pinnan alle – yli puolet työpaikoista on siellä

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Koska piilotyöpaikkoja yleensä sanotaan olevan enemmän kuin julkiseen hakuun tulevia paikkoja, työnhakuun käytetty aika kannattaa jakaa näiden kahden kanavan välillä samassa suhteessa.

Työnhaun kanavia on monia. Eniten ristiriitaisia tai ennakkoluuloisiakin tunteita herättää työpaikkojen etsiminen piilosta; pinnan alta, omista verkostoista, omilla yhteydenotoilla, sieltä missä niitä ei ole vielä virallisesti ilmoitettu olevan auki.

Olen kerännyt alle muutamia yleisiä kommentteja, joita TEKin uravalmentajat kuulevat usein. Samalla annan vinkkejä, miten piilotyönhakua kannattaa lähestyä.

”PIILOTYÖPAIKKA ON URBAANI LEGENDA. ON HELPPOA NEUVOA TOISTA ETSIMÄÄN PIILOTYÖPAIKKAA, JOS EI OLE MUUTA AJATUSTA ANTAA.”

Ehdotus ryhtyä piilotyönhakuun ei tarkoita, että tilanteesi olisi jollakin tavalla toivoton. Paremminkin mitä kokeneempi osaaja olet, sitä todennäköisemmin seuraava tehtäväsi löytyy oman verkostosi kautta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tutkii säännöllisesti jäsenyritystensä käyttämiä rekrytointikanavia. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan verkostoista rekrytointi on kolmen tehokkaimmaksi koetun rekrytointikanavan joukossa muun muassa elektroniikka- ja sähköteollisuudessa, kone- ja metallituoteteollisuudessa, kemianteollisuudessa, rakentamisessa, finanssialalla ja tieto- ja viestintäpalveluissa.

Tänä keväänä tehty TEKin työttömyystutkimus puolestaan vahvistaa, että myös työnhakijoiden mielestä eniten uudelleen työllistymistä edistävät omat verkostot, suhteet ja maine.

Verkostoista rekrytointi on kolmen tehokkaimmaksi koetun rekrytointikanavan joukossa useimmilla teollisuuden ja tekniikan toimialoilla.

”VERKOSTOJEN HYÖDYNTÄMINEN ON LIKAISTA PELIÄ. EPÄEETTISTÄ SUHMUROINTIA. EI MINULLA SITÄ PAITSI OLE MITÄÄN IHMEELLISIÄ VERKOSTOJA.”

Kaikilla meillä on verkostoja, laajempia tai suppeampia. Kukin toimii niissä omalla tavallaan. Verkostolla ei tarkoiteta mitään salaseuraa, vaan yksinkertaisesti niitä ihmisiä, joiden kanssa olet tekemisissä jollain tavalla.

Hyvin toimiva verkosto on vastavuoroinen, eli et ainoastaan anna itsestäsi muille, vaan myös saat itsellesi esimerkiksi tietoa, kokemusta, ammatillista osaamista, toimintatapoja, näkemyksiä, kontakteja ja jonkinlaista sisäpiirin tietoakin joskus. Miksi verkostot olisivat enemmän muita kuin sinua itseäsi varten?

Jos verkostossa toimimisen sivutuotteena löytyy uusi ammatillinen mahdollisuus, työnantaja on pääosin tyytyväinen, kun rekrytointiin ei mennyt rahaa tai aikaa. Tämän vuoksihan tehtäviä laitetaan usein ensin talon sisäiseen hakuun.

EK:n jäsenyrityksistä noin puolet rekrytoi työnhakijoita suorilla yhteydenotoilla ja sama määrä yrityksiä käyttää verkostoja rekrytointikanavana.

”EIHÄN NIIN VOI TEHDÄ! EI VIERAILLE VOI MENNÄ PUHUMAAN ILMAN LUPAA. OMALLA YHTEYDENOTOLLANI VOIN ÄRSYTTÄÄ TYÖNANTAJIA.”

Oma-aloitteisuudesta ja rohkeudesta useimmin palkitaan ennemmin kuin rangaistaan. Modernisti toimiva yritys näkee, että keskustelu työtä etsivien kanssa on osa työnantajakuvan hoitoa.

Toki yhteydenotot tulee hoitaa fiksusti. Soitteleminen ja perusasioiden tai avoimien työpaikkojen perään kyseleminen ilman perehtymistä sekä casen rakentamista on se, mihin yrityksillä ei ole aikaa.

Kun olet niin kiinnostunut yrityksestä, että oma-aloitteisesti tarjoat osuvaa ja valmisteltua ratkaisua yrityksen tarpeisiin, pääset todennäköisemmin jatkokeskusteluihin.

Ollessasi ammatillisesti liikkeellä ja toimiessasi omissa verkostoissasi, niissä voi olla kiinnostava työnantajan edustaja. Tartu silloin hetkeen ja ota kontakti!

”PIILOTYÖNHAKU ON VAIKEAA TOTEUTTAA KÄYTÄNNÖSSÄ. EI MINULLA OLE SELLAISEEN AIKAA, KUN VALMISTELEN HAKEMUKSIA AVOIMEKSI ILMOITETTUIHIN PAIKKOIHIN.”

Hyvä, jos haettavia paikkoja on! Niihin on kuitenkin paljon hakijoita. Koska piilotyöpaikkoja yleensä sanotaan olevan enemmän kuin julkiseen hakuun tulevia paikkoja, työnhakuun käytetty aika kannattaa jakaa näihin kanaviin samassa suhteessa.

Kuten yleensä työnhakua, piilotyönhakuakaan ei kannata tehdä haulikolla ampuen. Kun on mielessä tietty ala tai kiinnostava ilmiö, kannattaa asiasta selvittää mahdollisimman paljon informaatio- eli työnantajahaastattelun avulla. Näin tiedot piilotyöpaikoista karttuvat ja verkostot kasvavat.

”JOS NIILLÄ KERRAN EI OLE AVOIMIA PAIKKOJA, NIIN MIKSI VAIVAUTUISIN? KYLLÄ YRITYS ILMOITTAA, JOS HALUAVAT SINNE JONKUN TÖIHIN.”

Työnantajat eivät laita kaikkia paikkoja julkisesti haettaviksi monestakin syystä. Vaikka piilotyönhaku ei ole välttämättä tuo uutta paikkaa nopeasti, siinä vähintäänkin rakennetaan proaktiivisesti suhteita tulevaisuutta varten.

Olethan kuullut sanonnan ”Sattuma suosii valmistautunutta mieltä”?