Kunnon kesäprojekti

|
Uutinen
Kuuntele

Kesätyöt voivat varmistua yllättävälläkin tavalla – ja yllättävältä alalta. Viime kesänä biotekniikan opiskelija Juhani Kalske päätyi uudistamaan lääkefirman perehdytysprosessia.

Juhani Kalske opiskelee neljättä vuotta biotekniikkaa Turun yliopistossa ja toista vuotta Turun kauppakorkeakoulussa. Tästä osaamiskombosta Kalske on saanut kannukset OP-kevytyrittäjäksi. Kannukset vahvistuivat, kun Kalske valittiin vuosi sitten Lenzin kautta lääketeollisuuden kesätyöprojektiin.

Siis mikä Lenz?

Lenz on yritys, joka haluaa yhdistää korkeakouluopiskelijat ja työelämän projektitöiden kautta. 

– Tällä hetkellä töitä on vaikeaa saada ilman kokemusta, mutta Lenz haluaa osoittaa, että ilman työkokemustakin voidaan tuottaa merkittävää arvoa, Kalske sanoo.

Lenz auttaa asiakasta suunnittelemaan kesätyöprojektin, jossa nuoret ovat parhaimmillaan, ja josta olisi mahdollisimman paljon arvoa asiakkaalle. 

– Lenzin kesätyöprojekteihin ei tarvita työkokemusta, eikä hakemuksissa kysellä CV:n perään, sillä projektitiimien rakentamisessa mennään täysin innostus ja potentiaali edellä.

Tänä kesänä Lenzillä on tarjolla kolme erilaista projektia. Projektien asiakasyrityksiä ei paljasteta hakuvaiheessa, jotta yrityksen brändi ei vaikuttaisi opiskelijoiden hakuvalintoihin. Haku on auki parhaillaan.

Viime keväänä Lenz järjesti kesätyöprojekteja ensimmäistä kertaa. Valitettavasti korona ajoi karille kolmesta projektista kaksi, mutta onnekseen Kalske tuli valituksi mukaan siihen ainoaan projektiin, joka selvisi koronan kynsistä. Kyseessä oli lääketeollisuuden yritys, joka halusi uudistaa koulutus- ja perehdytysprosessinsa. Kalske pääsi mukaan poikkitieteelliseen tiimiin, jossa oli kolme tekniikan alan opiskelijaa, yksi psykologian opiskelija ja yksi kemian opiskelija. Opiskelijoiden lisäksi tiimiin kuului Lenzin puolesta projektipäällikkö.

Tiimissä oli kolme tekniikan alan opiskelijaa, yksi psykologian opiskelija ja yksi kemian opiskelija.

– Purimme yrityksen perehdytysprosessin atomeiksi ja mietimme, miten perehdytys ja koulutus voisivat toimia paremmin. Monialaisuus takasi sen, että olimme tiiminä enemmän kuin osiemme summa. Homma toimi älyttömän hyvin! Saimme arvokasta kokemusta ja vastuuta – ei mitään hanttihommia, Kalske kiittelee.

Mielenkiintoisten haasteiden lisäksi Kalske arvostaa saamaansa yrittäjäkokemusta. Kaikki tiimin jäsenet ryhtyivät kevytyrittäjiksi. Projekti kesti neljä kuukautta: toukokuu kului perehtymiseen, kolme seuraavaa kuukautta tiimi teki töitä täysipäiväisesti ja etänä.

Kun projekti päättyi, Kalske jatkoi kevytyrittäjänä opintojensa ohessa. Hän työskentelee nyt ACE Consulting -nimiselle yritykselle. Lenz on ACE Consultingin yrittäjien perustama.

Into tulee ennen kokemusta

Juhani Kalske tekee parhaillaan töitä Lenzille ja tarkasteleekin kesätyöprojekteja hakijan sijaan rekrytoivan tahon vinkkelistä. Hän puhuu mielellään Lenzin mallista. 

– Perinteisesti kokemus painaa työnhaussa intoa enemmän. Lenzillä innostus ja potentiaali ovat olennaisimpia. Kun nuori hakee kesätyöprojektiin mukaan, emme pyydä häneltä kuvaa tai CV:tä vaan punnitsemme hänen motivaatiotaan, Kalske kertoo.

Hakemuksensa lähettäneistä Lenz valitsee potentiaaliset henkilöt haastateltavaksi. Heistä valitaan jatkoon pääsevät, joista muodostetaan jo projektitiimit. Tiimit kisaavat keskenään ja parhaat tiimit pääsevät tekemään oikeita asiakasprojekteja.

– Viime keväänä osana hakuprosessia tiimini sai päivän aikaa ratkaista, miten kemiaa voisi opettaa mahdollisimman hyvin. Viiden hengen tiimillä mietimme ratkaisun ja prosessin.

Kalskeen mukaan Lenzin tapaisten toimijoiden kautta opiskelija voi saada työtä ”laatikon ulkopuolelta”.

– Biotekniikan opiskelijana en olisi varmaan hakenut lääkefirman perehdytysprosessia uudistamaan. Tätä kautta pääsin projektiin, jota en osannut etukäteen tavoitella.

Tänä kesänä Lenzin yksi projekti on kansainvälinen. Tiimissä tulee olemaan sekä suomalaisia että ruotsalaisia opiskelijoita.

– Itseltänikin vielä uupuu kansainvälinen työkokemus, Kalske pohtii.

Kalske toivoo, että yritykset kokeilisivat rohkeammin palkata myös niitä nuoria, joilla intoa on enemmän kuin kokemusta. Jostain se ensimmäinen työkokemuskin pitää saada. Ja tietysti Kalske toivoo myös useamman yrityksen innostuvan Lenzin mallista.

Korona-aikana yrityksillä pitäisi olla rohkeutta investoida ja kehittää toimintaansa.

– Haluan haastaa yrityksiä mukaan! Korona-aikana yrityksillä pitäisi olla rohkeutta investoida ja kehittää toimintaansa, eikä vain jarrutella ja toivoa sormet ristissä, että tilanne menee ohi. Vanhojen toimintamallien tehostamisessa nuoret eivät ole parhaimmillaan, koska nuorilla ei ole kokemusta vaihtoehtoisista toimintatavoista. Kuitenkin, jos yritys haluaa luoda uutta ja uudistaa, siinä nuoret ovat todella hyviä!

Kalskeen oma kesä 2021 on vielä kysymysmerkki. Hän etsii diplomityöpaikkaa, mutta jos sopivaa projektia ei löydy, hän todennäköisesti työskentelee Lenzille kesätyöprojektien taustajoukoissa.

Juhani Kalskeen vinkit kesätyönhakuun

1. Mieti, mitä voisit kuvitella tekeväsi, kun valmistut? Minulle se oli projektityö. Jälkiviisaana voin sanoa, että minun olisi kannattanut jo ensimmäisestä opiskelijakesästä alkaen etsiä projektitöitä.

2. Mikä sinua innostaa? Mieti myös muita kuin omaa alaasi ja tutuimpia yrityksiä. Ei ne oman alan työt katoa, jos kokeilet jotakin uutta ja erilaista.

3. Hae koulutusalasi perinteisiin kesätyöpaikkoihin, niihin mihin kaverisikin hakevat. Ei ole sattumaa, että opiskelet omaa alaasi – se kiinnostaa sinua, joten on hyvä päästä kiinni alan töihin.

Avainsanat: